2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az államfő pénteken Máramarosban jelentette be a legutóbbi megszorító intézkedéseket. Ezek egyike, hogy bezárják a piacokat. Illetve, idézem Iohannist, „csak” a zárt piacok működését függesztik fel. A nyílt téren működő piacok továbbra is nyitva tarthatnak, de szigorúan be kell tartani a szabályokat. A múlt csütörtöki kormányülés elején kilátásba helyezték minden piac és vásár bezárását, később azonban arra a következtetésre jutottak a kormánnyal, hogy az lenne a bölcsebb megoldás, ha csak a zárt terű piacokat zárnák be. 

A romániai termelői szövetségek nem maradtak tétlenek. Élesen bírálták a korlátozást, mert az intézkedés a szupermarketeknek, a multinacionális vállalatoknak kedvez, miközben súlyos helyzetbe sodorja a romániai őstermelőket, akik nem fogják tudni értékesíteni termékeiket. Ugyanakkor a termelői piacokat előnyben részesítő vásárlók közül is sokan háborognak. Az intézkedések 30 napig hatályosak. Ezalatt országszerte lépéskényszerbe kerülnek a kistermelők. Akinek nem romlandó a terméke, valamint fiatalabb, talál vagy máris talált alternatív értékesítési módokat, viszont az idősebb zöldségtermesztők nincsenek egyszerű helyzetben. 

Vannak, akik leleményesek, és találnak megoldást. Példának okáért egyetlen nagyváradi piacra sem került hétfőtől lakat a kormány által foganatosított járványügyi intézkedések miatt. A piacokat felügyelő közterület-fenntartó főosztály eltávolította a piacok kapuit és oldalfalait, hogy jobban járjon a levegő, be- és kijárati útvonalakat jelöltek ki. Természetesen kötelező a védőmaszk helyes viselése. 

Úgy tűnik, az állam megint túlzásba esett, hiszen a nagyáruházakban, ahol tömegek vannak, éppoly nagy a fertőzésveszély, mégis nyitva tarthatnak, hétvégén is. Az intézkedés hétfőtől lépett életbe, de eddig még egyetlen hatóság, szakminisztérium véleményét sem hallottuk. Azt sem, hogy hogyan próbálnak segíteni a kistermelőknek a piacbezárást követően. Néma mind a mezőgazdasági, mind a gazdasági miniszter. Igaz, kampányban vannak, hiszen az Orban-kabinet jó pár tagja indul a parlamenti választásokon.

A kérdés tehát marad.