2019. szeptember 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Magyar Termék nagydíjas Petry Látványműhely és Múzeum szervezésében

került sor pénteken a második sajtmustrára. A Rákóczi lépcső alatti kis utcában Erdély különböző részeiről nyolc termelő igen gazdag és változatos kínálattal várta a vásárlókat: tehén-, juh-, illetve bivalytejből készült lágy, friss, füstölt és érlelt sajtokat kínáltak. 

Már a délelőtti órákban zsúfolásig telt vásárlókkal a Rákóczi lépcső alatti kis utca, mindenik asztalnál kóstolni is lehetett, hogy a vásárló az ízléséhez legközelebb álló sajtot tehesse a szatyrába. Zömében Maros, Hargita és Kovászna megyéből érkezett, hagyományos technikával dolgozó termelők sorakoztatták fel ínyencségnek számító sajtjaikat, jó látni, hogy Erdélyben egyre több az őstermelő, a kis családi vállalkozás, amelyek a saját állataik tejét kézművestechnikával dolgozzák fel, és állítanak elő belőle ízletes, jő minőségű termékeket. 

Fotó: Nagy Tibor


A rendezvény főszervezője, Pápay Kamilla lapunknak elmondta, tavaly szervezték meg az első sajtmustrát, ami rendkívül népszerűnek bizonyult mind a termelők, mind a vásárlók körében. Ezért döntöttek úgy, hogy lesz folytatás. A sajtmustra célja, akárcsak a hagyományos helyi termékek vásáráé, hogy felkarolják a termelőket, lehetőséget biztosítsanak számukra termékeik értékesítésére.

– Szerencsére egyre bővül azoknak a termelőknek a száma, akik kézműves sajtot állítanak elő, az utóbbi években több olyan színvonalas képzésre is sor került, amelyek segítséget jelentettek az erdélyi termelőknek a fejlődésben. Ennek látjuk az eredményét, az elmúlt négy-öt évben sokat fejlődött ez a terület – mutatott rá a főszervező. Mint mondta, annak ellenére, hogy minőségi termékeket állítanak elő, a gazdák nagy részének az értékesítés gondot okoz, hiszen egy kistermelő hiába állít elő jó minőségű sajtot, nem tud olyan mennyiséget, állandóságot biztosítani, amit egy nagyobb üzletlánc vagy étteremlánc elvár. – Sokan panaszkodnak arra, hogy itthon nehézkes az értékesítés, és el kell menniük akár a Kárpátokon túlra, hogy eladhassák. Ezért jó lehetőség számukra ez a vásár, hogy itthon is népszerűsítsék termékeiket – tette hozzá. A vásáron két nagyobb vállalkozás, a mezőpaniti Therézia sajtgyár, valamint a Torockói sajtgyár volt jelen, amelyek üzemi szinten állítanak elő ízletes tejtermékeket, a többiek többnyire kisebb családi vállalkozások. 

A sajtkülönlegességei által országszerte ismertté és elismertté vált Varga István kundi műhelyében készült sajtok iránt ezúttal is nagy volt a kereslet. A hosszan érlelt natúr sajt mellett vörösboros, csilis-csokis, fekete, konyakos-diós, valamint fűszeres sajtok sorakoztak az asztalán. A fiatal vállalkozó folyamatosan fejleszt, bővíti a termékskálát, elárulta, hogy a legújabb finomság, amit előállított, egy raclette típusú sajt. Mint mondta, a télen sokat kísérletezett, készített néhány vörös-, illetve fehérboros sajtot, úgy, hogy a tejbe töltötte bele a bort. A különlegességszámba menő készítmények elnyerték a vásárlók tetszését, gyorsan gazdára találtak. 

A Székelyudvarhely melletti Farcádról érkezett Sándor Győző és felesége asztalán rendkívül bőséges volt a választék, a friss ordától a kemény és félkemény, hosszan érlelt sajtokig mindent hoztak. A kínálatban többek között a kaliforniai paprikás és vörös hagymás friss házi sajt, aszalt szilvás, áfonyás, sonkás tekercsek is szerepeltek. 

Kézdivásárhely mellől, Nyújtód településről érkezett Putnoki Csicsó Barna és felesége, félkemény érlelt sajtokkal, mozzarellával, medvehagymás, csilipaprikás, aszalt szilvás ínyencségekkel, valamint egy különlegességnek számító, feketeribizli-borban érlelt sajttal várták a vásárlókat. Az alkalom tiszteletére népviseletbe öltözött gazdasszony, Margit elmondta, az ementáli típusú félkemény, érlelt sajt a vásárlók egyik kedvence. A hölgyek és a gyerekek főként a nőies ízvilágú olasz lágy sajtjukat részesítik előnyben. 

A székelydályai Fülöp Szabolcs jóvoltából bivalytejből készült termékeket lehetett megkóstolni, de gazdag volt a kínálat a nyárádszentmártoni Szőke Tímea, valamint a homoródalmási Sándor család asztalán is. 

A vásárlás, kóstolás mellett a tejtermékek készítésének a fortélyaiba is betekinthettek a vásár látogatói, a reggeli órákban érkezett gyerekcsoport kirpróbálhatta a parenyicakészítést a homoródalmási Fehér Flóra irányításával. Emellett a székelydályai Fülöp Szabolcs asztalánál tejszínt, valamint kétféle ordakrémet állítottak elő a nap folyamán, végig lehetett nézni a folyamatot, és a látogatók meg is kóstolhatták a végterméket.