2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A múlt héten a tűz martalékává vált a csíksomlyói romatelep, közel 150 gyermek maradt fedél nélkül. A csíkszeredai önkormányzat adatai szerint 261 embert kellett elszállásolni az Erőss Zsolt Arénában a csütörtök esti tűzvész után. A polgármester mielőbbi megoldást ígért a földönfutóvá lett emberek helyzetére.
A városvezető tájékoztatása szerint szóba jöhetnek az önkormányzat, a megyei tanács, de akár a katonaság épületei is. Ugyanakkor köszönetet mondott azért a nagyfokú közösségi összefogásért, amelyet a károsultak megsegítésében tapasztaltak a helyiek részéről. Elmondása szerint folyamatosan érkeznek a felajánlások: tartós élelmiszereket, ruhaneműt, tisztálkodási szereket visznek az ideiglenes szálláshelyre, és segítő szervezeteknek köszönhetően meleg ebédet is tudnak biztosítani az elszállásolt embereknek. Közben számos önkéntes is segíti a munkát. Példaértékű szolidaritásról, közösségi összefogásról tett tanúbizonyságot a csíkszeredai közösség.
A csíkszeredai városháza tájékoztatása szerint maga az államelnök is telefonon kapcsolatba lépett a csíkszeredai polgármesterrel, és köszönetét fejezte ki a válsághelyzet gyors kezeléséért. Továbbá megköszönte a csíkszeredaiak és a környékbeliek szolidaritását. Arról biztosította a polgármestert, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormányzati intézmények a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtsák a bajbajutottak számára. Az elöljárót ugyanakkor Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is a támogatásáról biztosította.
Egyébként az Államelnöki Hivatal múlt szerdán közölt adatai szerint 2020-ban több mint hárommillió lejbe kerültek az államfő külföldi utazásai. Tavaly januárban Bajorországba és Izraelbe utazott, februárban kétszer járt Brüsszelben, de júliusban is járt a belga fővárosban. Októberben volt Németországban, majd ismét Brüsszelben, ahová visszatért december elején is. Az államelnök tavalyi utolsó külföldi útja decemberben volt Kisinyovba, ahol kijelentette: Románia 100 millió euróval és vakcinákkal segíti szomszédját. Az is köztudott, hogy csupán a decemberi parlamenti választások kampánya több mint 30 millió eurót emésztett fel. A pártok nem sajnálták a szavazatokra költött (köz)pénzt. Még azok sem, amelyek végül be sem jutottak a törvényhozásba.
Pénz tehát van. Ígéretekben sincs hiány. Az ígéret szép szó… tartja a népi mondás. Ezek után várjuk, milyen konkrét lépéseket tesznek a hatóságok a bajbajutottak megsegítésére. Remélhetőleg nem bizonyulnak a választási ígéretekhez hasonló szólamoknak.