2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megyeszerte 17, Marosvásárhelyen három központban

Szeptember 28-tól, keddtől mindenki, aki legalább hat hónapja kapta meg a második adag koronavírus elleni oltást, igényelheti a harmadik dózist. Az oltást bármelyik oltóközpontnál lehet kérni, előzetes időpont-egyeztetéssel vagy akár anélkül is. A hatóságok nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minél többen éljenek a harmadik oltás lehetőségével, illetve azok, akik még nem oltatták be magukat, megtegyék ezt, ugyanis napról napra rohamosan romlik a járványhelyzet országos szinten, tegnap több mint 11 ezer új esetet jelentettek, és sajnos Maros megyében is egyre emelkednek a számok.


Aki előzőleg AstraZenecát kapott, az most Pfizert vagy Modernát igényelhet

A harmadik adag oltás felvételénél az egyedüli feltétel, amelynek teljesülnie kell, az, hogy el kell teljen legkevesebb 180 nap, azaz hat hónap, amióta az illető személy megkapta a második dózist. Dr. Ferencz Lóránd, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság helyettes igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, a harmadik oltás minden esetben az ARN messenger típusú oltóanyaggal történik, azaz a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinákkal, ezért ha valaki AstraZeneca oltóanyagot kapott az első két oltás beadásakor, most harmadik dózisként a Pfizer vagy a Moderna oltását kapja meg. Mint mondta, a Johnson&Johnson vakcinával beoltott személyek egyelőre nem kapnak emlékeztető oltást, ugyanis ezt az oltóanyagot később kezdték el használni Romániában, még nem telt el elegendő idő az emlékeztető oltás beadásához.


Hosszabbított programmal működnek az oltóközpontok

Azok, akiknél már eltelt a hat hónap a második adag óta, és szeretnék beadatni a harmadik dózist, online foglalhatnak időpontot valamelyik, a lakhelyükhöz közel eső oltóközpontba, az országos platformon (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login) de előjegyzés nélkül, személyesen is felkereshetik a legközelebbi oltópontot, hogy igényeljék a harmadik dózist. Az elején azonban, főként a nagyvárosi oltóközpontok esetében ajánlott előjegyzést kérni, vagy akár telefonon érdeklődni az adott központban, amennyiben valaki el szeretné kerülni azt, hogy várakozni kelljen, ugyanis előfordulhat, hogy ebben az időszakban megrohamozzák az oltóközpontokat azok, akik fontosnak tartják, hogy megerősítsék a védettségüket a fertőzéssel szemben.

Mivel a nyár folyamán az oltakozási kedv igencsak visszaesett, az utóbbi hónapokban Maros megyében is több oltóközpont bezárt, a meglévők pedig csökkentett programmal dolgoztak. Dr. Ferencz Lóránd rámutatott, szeptember 28-tól változott a helyzet, újranyitnak központokat, illetve meghosszabbították a nyitvatartási programot mind a városokban, mind pedig a vidéki településeken, egyedül a mezőrücsi oltópont nem fog újra megnyílni. Maros megyében 17 oltóközpont működik, Marosvásárhelyen 3: a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban, a Tudor Vladimirescu iskola sporttermében, valamint a polgármesteri hivatal víkendtelepi vendégházában. Mindenikben elérhető lesz mind a Pfizer, mind a Moderna védőoltás hétfőtől szombatig 8 és este 20 óra között. A vidéki oltópontok nyitvatartására csütörtöki lapszámunkban visszatérünk.

Érdeklődésünkre, hogy mi a helyzet azon vidéki lakosokkal, akik esetleg az adott településre látogató mobil oltóponton vagy egy oltási karaván keretében kapták meg a vakcina első két adagját, a közegészségügy igazgatóhelyettese elmondta, két lehetőség van: egyik, hogy elutaznak egy, a hozzájuk legközelebb eső központba a harmadik dózisért, vagy megvárják, hogy ismét látogasson el a településükre egy mobil oltópont, ugyanis az elkövetkező időszakban újabb oltási karavánokat szerveznek.

Dr. Ferencz Lóránd hangsúlyozta, arra kérik a megye lakóit, vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást, ugyanis a járványhelyzet rohamosan romlik, és lényegesen kisebb a kórházba kerülés, valamint az elhalálozás kockázata azok esetében, akik be vannak oltva. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint az augusztus 1. – szeptember 15. közötti időszakban a 92 kórházi ellátásra szoruló, fertőzött személyből mindössze 8 volt beoltva, és ugyanabban az időszakban Maros megyében a 19 elhunyt fertőzött közül egy volt beoltva, ez esetben egy nyolcvan éven felüli, társbetegségekben szenvedő személy. A hétfői hivatalos adatok szerint Maros megyében tanintézetekben egyelőre nem alakultak ki gócok, a megyében 7 fertőzési góc volt, zömében egészségügyi intézményekben, illetve egy bentlakóotthonban.


Bővítik a moduláris kórház befogadóképességét

Érdeklődésünkre az aligazgató kifejtette, működik az orvosi egyetem sportcsarnokában kialakított moduláris kórház, jelenleg is több mint tíz, kritikus állapotban lévő koronavírusos beteget kezelnek ott, a napokban növelni fogják az ágyszámot húszra, ugyanis országszerte nagyon súlyos a helyzet, és ez egy olyan egység, ahová az ország bármely pontjáról sürgősségileg szállítanak rendkívül súlyos állapotú pácienseket. Dr. Ferencz Lóránd szerint a gondot nem az ágyszám jelenti, az növelhető, ám személyzetet is biztosítani kell, hogy ellássák a betegeket, ami nehezebb, ugyanis hiány van szakemberekből.


11 ezerre ugrott a napi esetszám

Kedden ismét ugrásszerűen megnőtt, meghaladta a 11 ezret az újonnan diagnosztizált napi esetek száma, és 200 fölé emelkedett az elhalálozásoké. Több mint 11 ezer fertőzöttet kezelnek kórházban, és 1267-en szorulnak intenzív terápiás ellátásra. Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter a napokban arra kért minden egészségügyben dolgozót, orvost, nővért, kérjék az oltást, mert ők vannak leginkább kitéve a veszélynek. Ugyanakkor minden tanügyi alkalmazottat, tanárokat, tanítókat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, amely az iskolák nyitvatartását biztosíthatja. Mint mondta, rendkívül fontos, hogy a 65 év felettiek, a krónikus betegek, illetve más bántalmakban szenvedők is mihamarabb megkapják a védőoltást. Az ügyvivő miniszter megerősítette, van elegendő oltóanyag, mindenki kaphat harmadik, emlékeztető dózist. – Továbbra is bátorítok mindenkit, aki még nem kérte az első oltást, hogy védje meg magát és szeretteit, kérje a vakcinát – hangsúlyozta a tárca ideiglenes vezetője.