2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nagyszabású fejlesztések Marosszentgyörgyön

A Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal a héten a tizedik utca leaszfaltozásához fogott, az idén újabb hét utca következik. A verejtékes, sokszor erőpróbáló papírmunkát igénylő engedélyeztetési szakaszt a hivatal sikerrel zárta, az utcák most már a munkagépek dübörgésétől hangosak.

– Nagy öröm, egyben kihívás is számomra párhuzamosan ennyi munkálatot kivitelezni községünkben – nyilatkozta Sófalvi Sándor Szabolcs polgármester –, hiszen az aszfaltozás mellett zajlik a Máriaffi-kastély felújítása, a vízhálózat építése Tófalván és Csejden, a csatornahálózat bővítése több községi utcában, szivattyúállomások építése az Erdőalja utcában, a patakok martjának karbantartása, a közvilágítás korszerűsítése. Ugyanakkor az új, Kós Károly-stílusú kultúrotthon és egy új óvoda építésére is folyamatban van a közbeszerzés, valamint az iskola bővítésére, idén pedig a sportbázis építése is elkezdődik az Állomás utcában. Ezekkel párhuzamosan az országos szinten is úttörő projektnek számító Esély mindenkinek Marosszentgyörgyön című, több száz hátrányos helyzetű személyen segítő szociális pályázatunk is működésben van. Mindezekre európai uniós vagy kormánypénzekre pályáztunk, amelyeket nagy munka és versengés után sikerült megnyerni a község számára. Ahogy az egy családban, egy egészséges közösségben lenni szokott, Marosszentgyörgyön is fontos szerepe volt a hivatal és a lakosok közötti egyeztetésnek, beszélgetésnek, hiszen a község fejlesztése közös cél. Ilyenkor mindenkinek nagyon sok ötlete, elképzelése, elvárása van, de a legfontosabb, hogy közösen keressük a kompromisszumot, és közeledjünk, tanuljunk együtt közösségként gondolkodni – jegyezte meg a polgármester. – Minden ember elvárásának valószínűleg nem tudunk eleget tenni, mert figyelembe kell vennünk a törvényeket, a technikai szabályozásokat, de mi az önkormányzat részéről, a hivatal részéről nyitottak vagyunk a jó megoldásokra, és hála Istennek, a lakók is megértők és együttműködők – zárta gondolatait a polgármester.

A tíz utca, amelyeket most korszerűsítenek: a Márton Áron, Rózsa, Diófa, Cinege, Szilvafa, Legelő, Agyagos, Malomrét, Akácos (betonozott rész) és Mezőgazdász. Ezekben valószínűleg még az ősszel pezsgőt bonthatnak a lakók a munka végeztével. A nyáron elkezdődik a Malom, Mocsár (régi rész), Kertész, Patak, Szőlőskert, Hársfa (aszfaltozatlan rész) és Kultúrotthon utcák felújítása is, valamint a Márton Áron negyedbelieké. A nagyszabású útfelújítást európai uniós pályázatból végzi a Marosszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal, amely a tavaly a megyében az első volt a községek által megnyert pályázatok számát illetően. (B. Zs.)