2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Legtöbben egyelőre Bulgáriát és Görögországot választják

Akárcsak sok más téren, a nyaralási szokások tekintetében is jelentős változást hozott a járványhelyzet. A korlátozások részleges feloldása után, amikor már több, népszerű turisztikai célpontnak számító ország fogad turistákat, a tapasztalat az, hogy a hazai nyaralók nagy része egyelőre közelebbi célpontokat választ, sokan a szomszédos Magyarország valamely fürdőhelyén töltenek el néhány napot, akik viszont az idén sem hagynák ki a tengerpartot, azok Bulgáriába vagy Görögországba utaznak.

Július, augusztus csúcsidénynek számít a nyaralás szempontjából, a legtöbb család ekkorra időzíti az egész évben várt kiruccanást. Idén azonban a járvány átírta a számításokat, az utóbbi hónapokban mindenütt beutazási korlátozás volt érvényben, és bár néhány hete ezeket részben feloldották, még mindig nagy a bizonytalanság, a megbetegedések számának függvényében napról napra változik a helyzet az egyes országokban, emiatt sokan félnek nyaralást tervezni. 

Hogy a jelenlegi helyzetben hogyan alakul a turistaidény, arról Hajdú Zoltánt, a marosvásárhelyi Thomas Hux utazási iroda vezetőjét kérdeztük. Mint mondta, annak ellenére, hogy a nyaralás előtt állók mintegy hetven százalékában felmerül a kérdés, hogy merjenek-e elutazni vagy sem, a legtöbben útnak indulnak a már előzőleg lefoglalt útra, mi több, új foglalások is vannak belföldre, külföldre egyaránt. Mindössze néhányan, csupán egy-két turista döntött úgy, hogy inkább elveszíti az előre befizetett összeget, de nem utazik el. Az eljárás ugyanis az, hogy amennyiben az adott országba nem tiltott a beutazás, az oda szóló foglalást nem lehet lemondani, és utólag felhasználható utazási utalványra cserélni.

Fotó: Nagy Tibor 


Az utazási iroda vezetője rámutatott, jelenleg is vannak turistáik Bulgáriában, Görögországban, és semmiféle negatív visszajelzést nem kaptak tőlük, annak ellenére, hogy az utóbbi napokban a Görögországba utazók kapcsán a híradások bonyodalmas határátkelésről, hosszadalmas várakozásról szóltak. – Azt kell mondanom, hogy a központi sajtó jócskán felfújva tálalta a helyzetet. Hozzánk erre vonatkozóan kétféle visszajelzés érkezett az odautazó turistáktól: az egyik, ami gyakoribb, hogy ugyanúgy, sőt könnyebben átjutottak a határon, mint eddig. Mások arról számoltak be, hogy szúrópróbaszerűen történik a lázmérés a szárazföldi utazást választók esetében, tehát azoknál, akik személygépkocsival vagy busszal érkeznek a határhoz. Volt néhány nap, amikor koronavírus-teszteket is végeztek, ugyancsak szúrópróbaszerűen. Előfordul ugyan – és ezt ragadta ki a központi sajtó –, amikor kell várni két-három órát, mivel váltják egymást a vámosok, tehát lejár az egyik csapat munkaideje, és jön a másik, akkor fel szokott gyűlni a sor – számolt be a nyaraló ügyfeleik által jelzett tapasztalatokról Hajdú Zoltán. Mint mondta, néhány napig csupán egy bolgár határátkelő volt megnyitva, mivel a többinél még nem sikerült eleget tenni a biztonsági intézkedéseknek, azonban tegnapelőtt újabb átkelőhelyet nyitottak meg.

A légi közlekedést választók sem ütköznek nehézségekbe, a görög turisztikai miniszter is kijelentette, hogy az első két, Romániából érkező gép utasait letesztelték, ezt követően pedig szúrópróbaszerűen fognak tesztelni. Ami a görög, illetve bolgár tengerpartokon uralkodó körülményeket illeti, ezekre sem panaszkodtak a nyaralók, mindenki arról számol be, hogy igen széles körű biztonsági intézkedéseket tapasztalnak, naponta fertőtlenítenek – tette hozzá.


Törökországra és Egyiptomra várnak

A turisztikai irodát vezető szakember szerint idén az a jellemző, hogy közelebbi célpontokat választanak a turisták, és nemcsak országunkban, hanem világviszonylatban ez a tendencia. A pánikkeltés hatására, aminek az utóbbi hónapokban tanúi voltunk, egyértelmű, hogy az emberek elővigyázatosabbak.

Az oly népszerű olasz, illetve spanyol tengerpartra egyelőre csak ajánlatkérések vannak, az utóbbi hónapok eseményeit tekintve azonban a legbátrabbak sem igazán mertek e két országba nyaralást tervezni. – Egyelőre inkább a bolgár és a görög tengerpartot választják a romániai turisták, és reménykedünk, hogy július 15-től Törökország és Egyiptom feloldja a beutazási korlátozásokat, mert akkor az a négy ország, ahová a romániai turisták hetven-nyolcvan százaléka utazni szokott, elérhető lesz a nyaralók számára – adott hangot bizakodásának Hajdú Zoltán.


A román tengerparton emelkedtek az árak

Kérdésünkre, hogy mostanság többen választják-e a hazai helyszíneket, Hajdú Zoltán elmondta, a tavalyhoz viszonyítva nem nőtt a belföldi foglalások száma. – Az állam által kiadott üdülési jegyek már tavaly jelentősen megdobták a belföldi turizmust. Egyelőre nem mondhatjuk, hogy nőtt a belföldi foglalások száma, ellenben lehet, hogy amennyiben nem alakul ki a jelenlegi járványhelyzet, növekedés lett volna tapasztalható. Kialakult azonban egy érdekes helyzet a román tengerparton: mivel a korlátozó intézkedések miatt visszaszorultak a külföldi utazások, az árak a román tengerparton jelentősen nőttek, vannak szállodák, amelyek próbálják kihasználni a helyzetet, és megemelték az árakat – jegyezte meg Hajdú Zoltán, aki szerint a külföldi kirándulások esetében nincs változás az ár tekintetében, ugyanis a turizmusban az árakat általában az év elején határozzák meg, és kilencvenöt százalékban tartották az irodák a standard árfekvést.

Köztudott, hogy a turizmus egyike azoknak az ágazatoknak, amelyekre talán a legsúlyosabb csapást mérte a járvány, holott az év eleji adatok arra utaltak, hogy turisztikai szempontból az előzőnél jobb év lesz. A foglalások számát illetően Hajdú Zoltán elmondta, március elejéig nagy növekedés volt tapasztalható, ha nem állt volna be ez a helyzet, úgy tűnik, sokkal jobb év lett volna az idei turisztikai szempontból, mint az előző. A járványhelyzet beálltával azonban jelentősen lecsökkentek ezek a számok.