2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tavaly 175,8 millió lejt fordítottak Maros megyei fejlesztésekre

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke évértékelő sajtótájékoztatón számolt be a tanács elmúlt évi megvalósításairól, majd ismertette a 2020. évi várható költségvetést és a megkezdett projektek folytatását. 

– Tavaly, az év elején ígértem, hogy 2019-ben az egészségügyi és a közúti infrastruktúra fejlesztési beruházásait prioritásként fogjuk kezelni. Szavatartó ember vagyok, ezért minden erőfeszítést megtettünk annak érdekében, hogy a tervezett munkálatokhoz szükséges összegeket megszerezzük, felhasználva minden finanszírozási forrást, amely egy önkormányzat rendelkezésére áll. Így a tavalyi beruházásainkat európai uniós és kormányzati alapokból, valamint saját forrásaink felhasználásával valósítottuk meg. Tavaly 30%-kal sikerült növelnünk a beruházásokra elkülönített pénzkeretet. Összesen 175,86 millió lejt fordítottunk Maros megye fejlesztésére 2019-ben. Emellett már az év elején biztosítottuk a megyei tanács és minden alárendelt intézménye számára az egész évi működési költségeket, amelyek összértéke meghaladta a 325 millió lejt – emelte ki beszámolójában Péter Ferenc tanácselnök. 

  Fotó: Nagy Tibor


26,6 millió lej a klinikai kórház korszerűsítésére

A Maros Megyei Klinikai Kórház tavaly 26,6 millió lejt fordított beruházásokra, az összeg kormányzati alapokból, a megye költségvetéséből, valamint a kórház saját bevételeiből tevődött össze. A Maros Megyei Tanács 2019-ben 10,6 millió lejt utalt a megyei kórház beruházásaira, és további 2,6 millió lejt javítási munkálatokra. A rendelkezésére álló alapokból a megyei kórház 74 új, korszerű orvosi eszközt és berendezést vásárolt a különböző klinikák számára. Az ingatlanberuházások terén az új sugárterápiás bunker felépítése, illetve az onkológiai klinika felújításának elkezdése a két legfontosabb megvalósítás.

– Nagyon fontos beruházásnak tartjuk a sugárterápiás bunkert, amely száz százalékban elkészült, s arra várnak, hogy beszereljék az egészségügyi minisztérium által megvásárolt radioterápiás gépet. A létesítményt minél előbb át kellene adni, hogy segíteni lehessen azokon a betegeken, akik kezelésre szorulnak. Szintén az onkológiai klinikán elkezdődött a felújítás, ami őszig tart, ekkor adjuk át a teljesen felújított épületet. A bunkerrel együtt olyan egységet fog alkotni, ahol magas színvonalú ellátást lehet biztosítani. A klinikai kórház életében nem volt olyan év, amikor ilyen sok orvosi eszközt vásároltak volna, mint tavaly. A kórházi kezelést igénybe vevő betegek érzékelhetik, hogy vannak jó irányú változások. Persze további beruházásokra van szükség, amit a 16 épületben meg kell valósítani, de megteszünk mindent, hogy az elkövetkező években egyre jobb körülményeket biztosítsunk a betegeknek – fogalmazott a megyei tanács elnöke.


120 kilométer utat sikerült leaszfaltozni 

A megyei utak karbantartására, javítására és korszerűsítésére a Maros Megyei Tanács 2019-ben 140.893.000 lejt különített el, amelyből 66,8 millió lej a karbantartási és javítási munkálatok kerete, 74 millió lej pedig a beruházásokra fordított összeg. A tavalyi év folyamán 120 km megyei útra került új aszfaltszőnyeg, és további 14 útszakasz modernizálása volt folyamatban, illetve egyes munkálatok be is fejeződtek. Az említett projektekből két európai uniós alapból, négy az országos helyi fejlesztési program (PNDL) keretében nyert finanszírozást. Ezekről bővebben számoltunk be egy múlt heti lapszámunkban. 

A tanácselnök példátlannak nevezte ezt a teljesítményt, hiszen a megyei tanács életében egy évben sem sikerült ilyen volumenű aszfaltozást elvégezni. 

– A tanács szakemberei már 2018 végén felkészültek arra, hogy beindítsuk a versenytárgyalásokat, s aláírt szerződésekkel várjuk a 2019-es esztendőt. Emellett sikerült akkora összegeket elkülöníteni, hogy a beruházásokat megvalósítsuk. A részt vevő cégek is komolyan álltak hozzá, jól haladtak, és befejezték a munkát – mondta Péter Ferenc. 


Uniós projektek 

A Maros Megyei Tanács tavaly folytatta a korábbi években elindított európai uniós finanszírozású projektek kivitelezését, és egy új finanszírozási szerződést is kötött, amely az urbanisztikai engedélyek online kibocsátására vonatkozik. A megyei önkormányzat 2019-ben összesen 7 uniós finanszírozású projekt megvalósításán dolgozott, amelyek összértéke eléri a 280 millió lejt. Az ISO 9001: 2015 minőségbiztosítás a Maros Megyei Tanács tevékenységében és a Nemet mondunk a korrupcióra! elnevezésű projektek le is zárultak a múlt év végén.


30 ezer néző a motorsportpályán

A 2019-es év egyik fontos eredménye, hogy ez volt az első év, amikor működött a Transilvania Motor Ring. A Csergedi-tetőn lévő motorsportpálya tavaly a Román Autósport-szövetségtől megkapta a hivatalos minősítést arra, hogy a pályán autóversenyeket lehessen szervezni, és elkezdődött a pálya nemzetközi minősítésének folyamata is. A Transilvania Motor Ringen tavaly összesen 31 versenyt, illetve céges és magánrendezvényt tartottak, amelyeken mintegy 30 ezer néző vett részt.


Bővítik a kifutópályát, korszerűsítik az utasterminált 

– A marosvásárhelyi repülőtér kifutópályája a 2018-ban befejezett teljes körű felújítás után tavaly már az egész év folyamán működött, és összesen mintegy 180 ezer utast szolgált ki. Folytatni akarjuk a repülőtér fejlesztését, és ennek érdekében elkészítettük a kifutópálya meghosszabbításához, a repülőgép-parkolók bővítéséhez, valamint az utasterminál korszerűsítéséhez, bővítéséhez szükséges szaktanulmányokat és műszaki terveket. A beruházások megvalósítására idén uniós pályázatot fogunk benyújtani.

Örvendetes, hogy nagy sikere van a napi budapesti járatnak, tele gépek repülnek Budapestre. Ez igazolja, hogy szükség van erre a járatra. Folytatjuk a tárgyalásokat a Tarom légitársasággal, hiszen szükség van a bukaresti járatra is. Ha a kormányválságok megszűnnek, reméljük, lesz akivel tárgyalni s ezt az ügyet megoldani – fogalmazott az elnök. 


858 pályázatot támogatott a megyei tanács 

Több olyan rendezvényt is szerveztek, amelyekkel Maros megyét és a megyei tanács tevékenységét népszerűsítették. Ezek közül a legfontosabbak: a Visit Mures turisztikai mobilalkalmazás és weboldal bemutató eseménye, a Maros, Hargita és Kovászna megyei turisztikai szereplők találkozója a marosvásárhelyi repülőtéren, a megyei tanács nyílt napja, valamint a Maros megyei helyi termelők vására.

A Maros Megyei Tanács 2019-ben 7,5 millió lej értékben nyújtott vissza nem térítendő támogatást civil szervezeteknek megyei jelentőségű programok szervezésére. A megyei önkormányzat összesen 858 kulturális, szociális, egyházi, sport- és ifjúsági projekt megvalósítását támogatta.

A megyei tanács partnere volt a megye legnagyobb kulturális eseményeinek: az Awake fesztiválnak, a VIBE fesztiválnak, a Virginia Zeani operafesztiválnak, a Bookfest könyvvásárnak, a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárnak, a Harmonia Cordis nemzetközi klasszikusgitár-fesztiválnak, az Alter-Native filmfesztiválnak és számos más kulturális eseménynek. A megyei önkormányzat kiemelt támogatást nyújtott a multisport triatlon- Európa-bajnokság szervezéséhez is, amelyet első alkalommal szerveztek Románia területén.


Százmillió lejes hiány a szociális igazgatóság költségvetésében 

– Politikai szempontból a 2020-as esztendő választási év. Nagy a politikai bizonytalanság, egy biztos: semmi sem biztos! Ennek tudatában kezdődik az év. Sokkal kisebb jövedelemmel rendelkezünk, mint előző években. Újból megváltoztatták a finanszírozási képletet, s ezzel a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság 100 millió lejes költségvetési hiánnyal kezdi az évet. A kormány azt ígérte, hogy a nyári költségvetés-kiegészítésnél megoldódik a helyzet. Ugyanúgy várjuk a kulturális intézményekre szánt összegeket is. A legfontosabb, hogy az elkezdett beruházásokat folytatni tudjuk, az új beruházások esetében csak a költségvetés engedte határokon belül dolgozhatunk – mondta az elnök.