2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Törvénytelenül vadászták le Artúrt?

Hatalmas felháborodást okozott, hogy Liechtenstein hercege márciusban kilőtte Románia – és vélhetőleg az Európai Unió – legnagyobb barna medvéjét, az Artúr néven emlegetett 17 éves kapitális hímet.

Ozsdola polgármestere szerint minden törvényesen történt, a helyi vadásztársaság elnöke pedig annyit mondott, hogy egy hím medve kilövésére szólt az engedély.

A környezetvédők ezzel szemben úgy tudják, hogy a hercegnek egy nőstény medve levadászására volt hivatalos jóváhagyása, amely károkat okozott a környéken. 

„Idejött egy külföldi, és egyszerűen lelőtt egy alfa-hímet, amely az erdei ökoszisztéma szempontjából rendkívül értékes” – mondta Ciprian Găluşcă, a Greenpeace romániai képviselője. 

Az állatvédők megszerezték a kilőtt medve trófeájának értékelési papírját is. A március 12-i keltezésű dokumentum szerint a megnyúzott állat bundája 240 centiméter hosszú és 190 centiméter széles volt, és a maximális 600 pontból 593-at kapott.

„Minden kétséget kizáróan tisztázni kell, hogy a trófeaként elvitt állat azonos-e azzal, amelyre az engedély szólt” – közölte Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy a tárca vizsgálatot indított az ügyben.


Liechtenstein hercege 7000 eurót fizetett a vadászatért

Josef-Emanuel, Liechtenstein hercege 7000 eurót fizetett a vadászatért. Romániában túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban a Cioloş-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400–450 medve kilövésére adott engedélyt, de akkor is felmerült a gyanú, hogy a vadásztársaságok nem a problémás egyedeket, hanem a trófeaként értékesíthető kapitális hímeket lövetik ki. 

Egy két évvel ezelőtti becslés szerint az országban 6450 és 7200 között lehetett a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

A medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezetvédelmi szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérések hátterében. 

Illusztráció