2020. április 5., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Zsinórban öt mérkőzést nyert a Sirius-Mureşul a női kosárlabda Nemzeti Ligában, múlt héten kétszer is pályára lépett, mindkétszer hazai pályán, és mindkét találkozón izgalmas végjátékban diadalmaskodott.

A marosvásárhelyi kosarasok előbb a Keleti csoportból a legtöbb ponttal érkező Konstancai Phoenixet múlták felül. Soraikból ezúttal is hiányoztak ketten, Mészáros Kata mellett Gál Emese nem állhatott sérülés miatt a csapata rendelkezésére, így Ionel Brustur mindössze hat játékost tudott bevetni, akik mellett még Bokor lépett pályára néhány perc erejéig. Eközben a konstancaiak két amerikai és két délszláv légióssal érkeztek.

Az első félidő után nehezen volt megjósolható a hazai győzelem, hiszen a marosvásárhelyiek bűnrosszul indították a mérkőzést. Az első pontokra nem kevesebb, mint nyolc percet kellett várni a feldobás után (ezeket Dunbar szabaddobásokból szerezte), és addig sem igazán jeleskedett a házigazda együttes, hiszen nyolc perc alatt mindösszesen háromszor (!) sikerült gyűrűt érinteniük a dobásaiknak, akkor is kívülről. A vendégek ekkor már 11-0-ra vezettek.

A második negyedben végül sikerült kiegyenlíteni a játékot, noha a nagyszünetig 15 pontra nőtt a különbség, Brozovski – akit többször üresen hagytak dobni a védők – négy triplájának is köszönhetően.

A dolgok a harmadik negyedben változtak meg gyökeresen. A Sirius-Mureşul védelme egyre jobban teljesített, a két marosvásárhelyi légiós, Dunbar és Smelser pedig ebben a bajnokságban először mutatták meg, hogy milyen jól érzik egymás játékát, továbbá gladiátorokhoz méltó harci szellemüket a társaiknak is átadták, mint ahogyan a lelátók is az idén most először jöttek lázba a csapat játékától.

Miután a negyed végén már a Sirius-Mureşul volt előnyben, ám csak egyetlen ponttal, izgalmas utolsó tíz perc ígérkezett. A hazai siker akkor került kissé veszélybe, amikor a Phoenix Beldian és Mititelu révén egymás után két triplával ismét öt pont előnyre tett szert, azonban az utolsó percre már ismét a Sirius-Mureşul volt két pont előnyben. Dunbarnak lett volna lehetősége 14 másodperccel a vége előtt lezárni a meccset, de mindkét szabaddobását kihagyta, így a Phoenix támadhatott, amelynek két dobása is kiszédült a gyűrűből. Brozovski két másodperccel a vége előtt triplával próbálkozott, de hajszállal elvétette, így végül a hazai csapat örülhetett. 

Szombaton a CSM Alexandria volt az ellenfél, a találkozón 17 pontos előnyt engedett ki a kezéből Ionel Brustur csapata, hogy az utolsó másodpercekben mégis megmentse a két pontot. Az Alexandria csak az első kosár erejéig vezetett, utána a Sirius-Mureşul átvette az irányítást, Ignat-Kleemann két triplája, Mészáros sajátos kétpontosai (rendszeresen a hárompontos vonalról, de néhány centivel lelépve a vonalat) egyre jobban növelték az előnyét. Az agresszív védekezésnek köszönhetően az Alexandria nehezen jutott el a kosarakig, ám miután a hazai csapat 17 pontosra növelte az előnyét (a második negyed közepén), kezdtek kimaradni a dobásai, és annak ellenére, hogy egyértelműen a jobb csapatnak tűnt, enyhén csökkenni látszott a különbség. A harmadik negyed után, amelyben mindkét fél azon versengett, hogy ki hibázik el több kísérletet, az utolsó játékrészben néhány kimaradt hazai támadás, és több beakadó alexandriai próbálkozás után vérszemet kaptak a vendégek, az irányító Powell vezetésével pedig egyre jobban csökkentették a különbséget. A Sirius-Mureşul támadásai görcsössé váltak, és két perccel a vége előtt Powell két szabaddobásával két pont előnyt szereztek az alexandriaiak. Ezt követően hibát hibára halmoztak a csapatok, míg végül Dunbar egy ponttal csökkentette a hátrányt, kihagyva egy szabaddobását. Ugyancsak Dunbar volt az, aki egy látványos lefordulással, kilenc másodperccel a vége előtt, kosár alól szerzett két ponttal vezetéshez juttatta a csapatát. Az ellenfél az utolsó támadás során elveszítette a labdát, szabálytalankodott, így Dunbar még egy pontot gyűjtött szabaddobásból az utolsó másodpercben.

A győzelemnek köszönhetően a Sirius-Mureşul vezeti a B értékcsoportot, azaz összesítésben a 7. helyen áll. A következő fordulóban Ionel Brustur csapata a Bukaresti Rapid otthonában lép pályára, a marosvásárhelyi Ligetben legközelebb február 12-én láthatjuk, amikor a nagyváradi CSU Rookies lesz az ellenfél. 

Fotó: Nagy Tibor


Menet közben változtatták meg a játékszabályokat

A Román Kosárlabda-szövetség alighanem az egyetlen olyan sportágat irányító szerv, amely a bajnokság kiírását gond nélkül módosítja menet közben is. A föderáció viselt dolgairól már sokszor írtunk, a szövetség képtelenségeinek újabb példája, hogy a középszakasz megkezdése után módosítottak a szabályzaton, és három pontot adtak a Keleti csoportban negyedik helyen végző Alexandriának. Való igaz, erősen igazságtalan volt, hogy ez a csapat nulla ponttal kezdte a középszakaszt, miközben a Nyugati csoportban nyeretlen Nagyváradnak négy pontja volt, de erre nem inkább a bajnokság előtt kellett volna gondolni? Mint ahogy most találták ki azt is, hogy pontegyenlőség esetén csak a középszakaszban elért egymás elleni eredmények számítanak.


Jegyzőkönyv

Női kosárlabda Nemzeti Liga, alsóház, 3. forduló: Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul – Konstancai Phoenix 56:54 (6-16, 16-21, 20-4, 14-13)

Marosvásárhely, ligeti sportcsarnok, 100 néző. Vezette: Vlad Potra (Kolozsvár), Vlad Sandu (Nagyszeben), Diana Oprea (Brassó). Ellenőr: Marian Oprea (Brassó).

Sirius-Mureşul: Dunbar 22 pont (2), Smelser 20, Feiseş 10, Badi 4, Bobar, Ignat-Kleemann, Bokor.

Phoenix: Brozoski 20 (4), Scott 10, Beldian 7 (1), Mititelu 5 (1), Erak 4, Geleriu 4, Matijević 4.


Jegyzőkönyv

Női kosárlabda Nemzeti Liga, alsóház, 4. forduló:

Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul–CSM Alexandria 61-59 (20-15, 17-12, 12-11, 12-21)

Ligeti sportcsarnok, 200 néző. Vezették: Ionuţ Moraru (Kolozsvár), Narcis Dan (Szatmárnémeti), Ştefan Atomulesei (Brassó). Ellenőr: Dan Ionescu (Temesvár).

Sirius-Mureşul: Dunbar 20 (2), Badi 11 (1), Mészáros 10, Feiseş 7 (1), Ignat-Kleemann 6 (2), Smelser 4, Gál 3 (1).

Alexandria: Powell 30 (3), Gray 10, Voicu 9 (1), Fiereşteanu 6 (2), Cucu 4, Bota, Mazilu, Crăciunescu.


Eredményjelző

Női kosárlabda Nemzeti Liga:

* felsőház, 2. forduló: Szatmárnémeti CSM – Aradi FCC 59:51; 3. forduló: Brassói Olimpia – Szatmárnémeti CSM 78:72, CSM Târgovişte – Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC 63:89, Aradi FCC – Kolozsvári U 61:47.

* alsóház, 2. forduló: CSM Alexandria – Kézdivásárhelyi KSE 51:65, Bukaresti Rapid – Konstancai Phoenix 74:71; 3. forduló: Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul – Konstancai Phoenix 56:54, Nagyváradi CSU Rookies – Kézdivásárhelyi KSE 50:75, CSM Alexandria – Bukaresti Rapid 74:53; 4. forduló: Marosvásárhelyi Sirius-Mureşul – CSM Alexandria 61:59, Nagyváradi CSU Rookies – Bukaresti Agronomia 61:72.