2020. január 25., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ellenőrzik a tanintézményeket

 Maros megye országos viszonylatban az egyik leggazdagabb iskolahálózattal rendelkezik, ahol 808 épületben folyik oktatás. Mircea Duşa prefektus tegnap sajtótájékoztatón jelentette be, iskolakezdésre ellenőrzést rendelt el, hogy a lehető legjobb körülmények között kezdődhessen az új tanév. A megyében jelenleg 23 tanintézmény nem rendelkezik közegészségügyi működési engedéllyel. 


Három településen konténereket helyeznek ki

A prefektusokkal tartott videokonferenciát követő sajtótájékoztatón Mircea Duşa prefektus elmondta, ellenőrzést rendelt el Maros megyében annak érdekében, hogy tiszta képet kapjanak arról, hogyan készültek fel a tanintézmények az új tanévre. Az ellenőrzést a vészhelyzeti felügyelőség, a közegészségügyi igazgatóság, a tanfelügyelőség és a prefektusi iroda képviselőiből álló vegyes csoport végzi. Az ellenőrzést kiterjesztik azokra a tanintézményekre is, ahol étkezdék és bentlakások működnek, hogy ezek megfelelnek-e a törvényes követelményeknek. 

A prefektus tájékoztatott, hogy csütörtökön több mint 40 polgármester vett részt azon a találkozón, amelyet a tanintézmények közegészségügyi működési engedélyeztetése témájában szerveztek. Régi és visszatérő téma, amelyre megoldást kell találni, pontosabban pénzforrást kell keresni az iskolák és az iskolai mosdók korszerűsítésére, hogy megfeleljenek a közegészségügyi előírásoknak. A polgármesterek feladata kiküszöbölni a hiányosságokat, hogy az iskolák megkapják az közegészségügyi működési engedélyt.

– Maros megye nagy iskolahálózattal rendelkezik, csak Iaşi és Suceava megyében van több iskola és óvoda. Megyeszerte 609 tanintézmény van, az oktatás 808 épületben folyik. Ezekből jelenleg 23 falusi intézmény nem rendelkezik közegészségügyi működési engedéllyel. Ezt a hiányosságot a tanév első hónapjaiban, azaz október-novemberben 17 iskolában kiküszöbölik, tekintettel arra, hogy ezekben az iskolákban korszerűsítési munkálatok folynak. Ezeket különböző forrásokból oldják meg, egyeseket az Országos Településfejlesztési Program (PNDL), a Vidékfejlesztési Finanszírozási Ügynökség (AFIR) vagy a Regionális Operatív Program (POR) keretében. 

Azokban az iskolaépületekben is találtak megoldást, amelyek nincsenek az ivóvízhálózatra kötve – például víztartályokat helyeztek el –, hogy a víz biztosított legyen a mosdókban a gyermekek számára. 

Három településen nem találtak finanszírozást az iskolák korszerűsítésére – a Mezőbándhoz tartozó Székelyuralyban, Petén és Kóródszentmártonban –, ott valószínűleg vizes blokkos konténereket helyeznek ki. Uralyban 38, Petén 28 és Kóródszentmártonban 25 gyerek van.

Az ellenőrzés során azt is megvizsgálják, hogyan készültek fel a télre, főként ott, ahol fával fűtenek. Ezen túlmenően ellenőrizni fogjuk, milyen a közbiztonság az iskolák környékén, főként ott, ahol nincs állandó őrző-védő szolgálat, sem kamerás ellenőrzés. Ez esetekben a rendőrség, csendőrség és helyi rendőrség közreműködését kértem, hogy kezdjenek felvilágosító kampányt a drogfogyasztás és az emberkereskedelem megelőzése érdekében – fogalmazott a prefektus, aki ígérte, hogy az ellenőrzések lejártával tájékoztat ezek eredményéről. 

Marosvásárhelyen 17 iskolában folytak felújítási munkálatok, 14-ben befejezték, háromban nem, ezek: az Unirea és a Papiu Főgimnázium, valamint a Şincai ipari szakközépiskola. A munkálatokat a költségvetés hiánya miatt kellett abbahagyni. 


A prefektus javaslatait „ejtették”

Újságírói kérdésre a prefektus kitért az Unirea Főgimnázium helyzetére is. Elmondta, hogy a nyár folyamán találkozott a római katolikus egyház képviselőivel, akkor javasolta, hogy kössenek hosszú távú bérleti szerződést a polgármesteri hivatallal, vagy adják el az épületet. Akkor abban egyeztek meg – mondta a prefektus –, hogy az egyház képviselői visszatérnek, és választ adnak a javaslatra, de erre nem került sor. Amikor a bérleti díj kifizetéséről kérdezték, azt felelte, hogy erről kérdezzék meg a polgármesteri hivatalt.