2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Meghaladta a 20 ezret a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek, illetve a 400-at az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint ismét megdőlt a napi esetszám negatív rekordja: az utóbbi 24 órában újabb 1356 embernél mutatták ki a fertőzést. Az utóbbi két hét adatai alapján már az ezret közelíti a napi esetszám átlaga, a fertőzés tehát még mindig gyorsuló ütemben terjed.

Az utóbbi 24 órában újabb 35 koronavírusos ember halt meg, ami másfélszerese az utóbbi két hét napi átlagának. Ezzel 2304-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma.

Egyre növekszik az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás: a beazonosított aktív fertőzöttek száma az utóbbi két hétben megduplázódott, csütörtökön elérte a 20.678-at. Közülük 7265 beteget kezelnek kórházban, az intenzív terápiás részlegeken ápoltak száma pedig elérte a 402-t.

A legtöbb új megbetegedést Bukarestből (223), illetve Argeş (103), Prahova (78), és Temes (76) megyékből, a legkevesebbet pedig Călăraşi (1), Giurgiu (1) és Szatmár (3) megyékből jelentették. Szatmár megye egyébként az egyedüli Romániában, ahol a járvány kezdete óta diagnosztizált fertőzések száma még nem érte el a százat.

Országos szinten 49.591 fertőzést diagnosztizáltak a járvány kezdete óta.


Kevesebb új eset Maros megyében

A prefektúra csütörtöki közlése szerint az egy nappal korábbi 13 új eset után az utóbbi 24 órában 11 új páciensnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel a betegek teljes száma elérte a 960 esetet a megyében. A korábbi pozitív tesztek megismétlése nyomán hat betegnél erősítették meg a fertőzés jelenlétét – a közlemény nem részletezi, hogy ezen eredmények mögött hány teszt áll. Amint írták, jelenleg 105 koronavírusos beteget kezelnek a megye kórházaiban, az intenzív ellátásra szoruló páciensek számára viszont nem térnek ki. A fertőzés gyanújával kórházban levő személyek száma 65 volt e jelentés szerint.

A közlemény alapján mindeddig 796 személyt engedtek ki a kórházból, ezekből 160 volt a tíznapi megfigyelés után elengedett, tünetmentes fertőzöttek száma. Újabb halálesetet nem jelentettek.


Tătaru szerint nehéz hetek jönnek

A következő két hétben „fokozatosan nőni fog” a koronavírus-fertőzöttek száma, a kormány és az egészségügyi minisztérium pedig a járvány által leginkább sújtott vidékek kórházainak, illetve az ezekkel szomszédos megyék egészségügyi intézményeinek a felkészítésén munkálkodik – jelentette ki Nelu Tătaru egészségügyi miniszter csütörtökön. A tárcavezető szerint jelenleg azok körében dúl a betegség, akik a járványintézkedésekben bekövetkezett joghézag majdnem három hete alatt elutasították a kórházi beutalást, vagy kérték, hogy hazamehessenek a kórházból; ezek száma megközelíti a 4000-et. (hírösszefoglaló)