2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Aberdeen Angus Egyesület beruházásával húshasznú szarvasmarhát begyűjtő és tenyésztő központ létesül Maros megyében. Erről tájékoztatta lapunkat Nagy Péter Tamás farmer, angus szarvasmarhát tenyésztő, az egyesület tagja és a két beruházás ötletgazdája. 

Nagy Péter Tamás


A húshasznú marhát tenyésztők országos egyesületének 41 megyében összesen 900 tagja van. Elnöke a bukaresti Marcel Oltean, akinek Craiova megyében van farmja, a vezetőségi tagok között van Nagy Péter Tamás is, aki lapunknak elmondta, a gazdák megértették, hogy össze kell fogni annak érdekében, hogy megőrizzék a fajta tisztaságát, s ezáltal a hús minőségét, ugyanakkor egységes piacot kell kialakítani, ahol a lehető legjobb áron egyszerre egy-egy tehergépkocsinyi állatot tudnak majd értékesíteni. Ezért úgy döntöttek, hogy saját beruházásként egy Aberdeen Angus bikatenyésztő és -nemesítő állomást hoznak létre. Ennek a helyszíne Csöb lesz, ahol az egyesület felvásárolt egy volt juh- és mellette egy szarvasmarha-tenyésztő farmot, amelyet átalakítanak. Ez egy olyan tenyésztő-állomás lesz, ahol a farmerektől átvett állatokat nemesítik, illetve a hazai körülményeknek megfelelő takarmányozást, ellátást kísérleteznek ki, hogy a legjobb húsállatokat tenyésszék ki. 

Fotók: Vajda György


Ezenkívül Gyulakután egy felvásárló, értékesítő állomást is létesítenek. Ennek a területét megvásárolták, ahol hozzáfogtak a munkálathoz. A központban átveszik az egyesület tagjaitól az eladásra szánt állatokat, amelyeket súlyuknak, minőségi kategóriájuknak megfelelően egy időre karámokban helyeznek el. Az állatokat gondozzák, hogy jobb minőséget érjenek el. A központban tavasszal és ősszel egy-egy nagybani árverést szerveznek, amelyre elsősorban külföldi felvásárlókat hívnak meg. Ez azért fontos, mert így nem külön-külön, hanem egyszerre egy-egy teherautónyi állatot tudnak felajánlani különböző minőségben, de kategóriánként egységes indulóáron. Minden egyedet belépéskor lemérnek, a fülszám alapján digitálisan regisztrálják és követik, így a gazda pontosan tudja, hogy milyen súllyal adta be, majd mennyivel sikerült értékesíteni jószágát. S nyilván ennek megfelelően kapja meg az árát. Az eladási ár mintegy 3%-át az egyesület a központ működtetésére, fenntartására fordítja majd. 

A két farm kialakítására mintegy félmillió eurót fordít az egyesület saját bevételeiből, illetve a tagok célirányos hozzájárulásával. Nem zárkóznak el a pályázattól. Gyulakutát hegyvidéki településnek minősítették, ezért valószínű, hogy lesz erre lehetőség – mondta Nagy Péter Tamás, aki azt is elárulta, ősszel mind a nemesítőállomást, mind az értékesítési központot megnyitják. Maros megyében a két mezőgazdasági egységet kísérleti tervként létesítik, így amennyiben ezek működőképesek lesznek és igény van rájuk, az ország más régióiban is építenek hasonlókat.