2021. november 27., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Humanitárius katasztrófának nevezték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a romániai járványhelyzetet. A WHO katasztrófákkal és orvosi vészhelyzetekkel foglalkozó szakértőket küldött Romániába, hogy próbálják megoldani a Covid-válságot. 

A WHO döntése premiernek számít, és azt követően született, hogy Románia a világ egyik leginkább érintett államává vált a járvány 4. hullámában. Heather Papowitz, a WHO orvosi válságokkal, természeti katasztrófákkal és konfliktusokkal foglalkozó igazgatója legalább 60 napig Romániában marad.

Papowitz több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a katasztrófa- és sürgősségi egészségügyi kockázatkezelési programok vezetésében és kezelésében. Tegnap (hétfőn) volt az első találkozója a román hatóságokkal: telekonferenciát tartott az Országos Közegészségügyi Intézet vezetőivel és a Covid elleni oltási műveletért felelősökkel. A megbeszélések ma folytatódnak a Raed Arafat vezette Katasztrófavédelmi Főigazgatóság képviselőivel, szerdától pedig vidékre utazik, ahol orvosokkal, prefektusokkal, polgármesterekkel tekintik át az eddigi intézkedéseket, és elemzik, mi az, ami nem működik. 

Romániában továbbra is napi 10–15 ezer megbetegedést és több száz halálesetet regisztrálnak a Covid-nyilvántartásban. A kórházakban napok óta nincs szabad ágy az intenzív osztályokon, a buszokat mentőautókká vagy mobil oltóközpontokká kezdték alakítani. 

Az ország elérte a szomorú első helyet a világon a Covid napi halálozásával kapcsolatban. Az adatokat az Oxfordi Egyetem gyűjti össze és teszi közzé a Our World in Data webhelyen.

Eszerint Románia elérte a 16,6 halálesetet egymillió lakosra (október 14-én az utolsó 7 napra számolva). Messze mögöttünk Bulgária áll a 2. helyen, déli szomszédunk átlagosan 12,3 halálesetet jelent egymillió lakosra. Litvániaban hetente átlagosan 10,1 haláleset jut egymillió lakosra.

Összehasonlításképpen: Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Németország, Portugália, Lengyelország 1 ezrelék alatt van ezzel a mutatóval, Magyarország pedig 1,2 -nél tart. 

De nemcsak humanitárius katasztrófa sújtja Romániát, gazdasági, sőt politikai katasztrófáról is beszélhetünk. Ennek ellenére, a minap menesztett kormányfő szerint minden a legnagyobb rendben van. A „kormányalakító” jobboldali pártok közben marakodnak a koncon. Legnagyobb gondjuk a politikai taktikázás. A csúcsvezetők a pozíciókon vitatkoznak, nem beszélnek arról, hogy mit kellene sürgősen tenni a járvány megállítása vagy a gazdaság élénkítése érdekében. Nem beszélnek sem az iskolák újranyitására irányuló intézkedésekről, sem az oktatás vagy az egészségügyi rendszer reformjáról. Egyetlen gondjuk a pozíciók megszerzése.