2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Már régen nem a rózsák városa Marosvásárhely, kidobott bútorok, műanyag hulladékok, textíliák, kartondobozok, palackok, minden, amit el lehet képzelni, közel két hete ott díszeleg a Brassó utcai szeméttároló mellett. Már a fedett parkolók alatt is tele van szeméttel, s a parkolóhelyet bérlők alig tudnak beállni a helyükre. Mindenki bosszankodik és tehetetlenül áll. 

A rendet és civilizált környezetet kedvelő lakók borzadva és tehetetlenül nézik nap mint nap, hogy a szemét nem tűnik el, nem viszi el senki, sőt mindennap csak nőttön-nő a kupac. Senki sem tesz semmit, hogy a szemetet elhordják. Sem a lakótársulások, sem a köztisztaságiak, s azok sem intézkednek, akik kihordták a lomot, holott nekik kellett volna különfuvarral, saját költségükön elszállíttatni a fölöslegessé vált kacatokat. Ehelyett kiraktak minden szemetet, hogy patkányok tanyájává váljon az amúgy eléggé gondozott és kellemes környék, hiszen átellenben, a Poklos-hídtól kezdődik a Bazsalikom (Busuiocului) sétány, ami a város egyik legszebb sétánya. 

A látványra, szagra érzékeny lakók a közösségi oldalon kérték, hogy a köztisztaságiak tegyék a dolgukat, de hiába. 

A Salubriserv diszpécserszolgálatát hívtuk a 0265-214-158-es telefonszámon; a diszpécser arról tájékoztatott, hogy ha nem háztartási szemétről, illetve a környékbeli zöldövezetből származó szemétről van szó, a köztisztaságiak nem szállítják el a hulladékot. Nem kötelességük. A lakóknak viszont nem szabad építkezési törmeléket, bútort, műanyag hulladékot kitenniük. Ha ilyen típusú hulladékot szeretnének elszállíttatni, szólni kell a lakótársulásnál, megrendelést kell kiállítani, s akkor egy külön megfizetett fuvarral elszállítják a hulladékot, köbméterenként 120 lejért. A kérdés mindig az, hogy ki hajlandó vállalni a költségeket? Merthogy nem olcsó a hulladék elszállítása. 

Kérdésünkre, hogy van-e ilyen szolgálat, a diszpécser azt válaszolta, nincs. Vagy ő nem tud róla. Tehát, értelemszerűen magánszemély nem rendelhet egy ilyen fuvart, csak a lakótársulás vezetője. 

Az interneten számos marosvásárhelyi hulladékbegyűjtő központra bukkanhat az ember, címmel, telefonszámmal, velük is felvehető a kapcsolat. Persze, ide is el kell szállítani a hulladékot, mert magától nem kerül oda. 

Addig is, amíg az integrált szemétgyűjtés végre beindul Marosvásárhelyen, amitől nagyon sokat várunk, addig ilyen állapotok uralkodnak a rózsák városában. 

Fotó: Mezey Sarolta