2019. augusztus 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csütörtökön délelőtt a marosvásárhelyi várban levő

új házasságkötő teremben fogadták a 23. Marosvásárhelyi Napok alkalmából hozzánk látogató testvérvárosi küldöttségeket. Az idei városnapokra kevesebben jöttek el, valószínűleg amiatt is, hogy közelednek az európai parlamenti választások, s talán a rossz idő miatt is, mert alig négy helység képviselteti magát az idei eseményen. Akik eljöttek viszont – a hivatalos fogadáson is elhangzott –, mindenképpen a települések közötti kapcsolatokat erősítik jelenlétükkel. 

A polgármesteri hivatalt ezúttal Makkai Gergely képviselte, akit a városi tanács RMDSZ-frakciója kísért el. Nem volt jelen Dorin Florea polgármester és Sergiu Papuc alpolgármester sem, de a más pártokat képviselő önkormányzati képviselők sem tették tiszteletüket. 

Üdvözlőbeszédében Makkai Gergely többek között a városfejlesztési tervekről beszélt, elmondta: a testvértelepülési kapcsolatok során lehet tapasztalatot cserélni, tanulni egymástól. Több várossal két, sőt három évtizedes az együttműködés, és nemcsak az önkormányzat, hanem a civil szféra terén is sikerült tartós kapcsolatot kialakítani. Létrejöttek a testvértelepülési egyesületek, mi több a magánszemélyek is igaz, tartós barátságokat kötöttek. A fogadás helyszíne is szimbolikus, hiszen a teremben kötnek házasságot egymással a párok, s a testvértelepülési kapcsolatok is ehhez hasonlóan „házasságok” az önkormányzatok, a civil szféra és a lakosok között, amely kapcsolatokat a kölcsönös tisztelet, barátság és sok más tart fenn – mondta többek között az alpolgármester. 

A testvértelepüléseket képviselők közül először a kecskemétiek szólaltak fel. A városból dr. Mák Kornél alpolgármester, Kósa József, Süli Csontos Ottó és dr. Iványosi Szabó András tanácsosok jöttek el Marosvásárhelyre. Az alpolgármester elmondta, hogy 20 évvel ezelőtt a Csipero nemzetközi gyerekfesztivál kapcsán sikerült megtenni az első lépést a baráti kapcsolat kialakítására, azóta a két város baráti társasága működteti a kapcsolatot. Ezenkívül üzleti találkozók, iskolák között, kulturális vonalon, de szinte minden téren sikerült kiszélesíteni a kapcsolatot. Ez garancia arra, hogy ez a viszony a következő 120 évben is ilyen marad – hangsúlyozta az alpolgármester, majd átadta azt a két évtizedes kapcsolatot igazoló díszoklevelet, amelyet Kecskemét polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia írt alá. 

Baja városát Borbola Péter, a polgármesteri hivatal informatikai osztályának vezetője és Fritz Szandra, a kül-és belkapcsolati osztály vezetője képviselte. Utóbbi elmondta, örömmel jött Marosvásárhelyre. A két település között napra pontosan 17 évvel ezelőtt fogadták el az együttműködési szándéknyilatkozatot, amelyet két hónap múlva szerződésbe is foglaltak, és azóta mindkét fél becsülettel, tisztességgel ápolja a kapcsolatot. 

Chişinăuból Alina Zazulea, az építési szakosztály szakértője, Cristina Bundiuc kulturális, sport, és ifjúsági szakreferens és Mihail Fruculiţa, a jogi osztály vezetője volt jelen. Megerősítették, hogy – amennyiben a tervezett Moldva felé vezető autópálya is megépül – még szorosabbra fűznék a kapcsolatot.  Végül pedig Zalaegerszeg képviseletében dr. Paksy Zoltán és dr. Kocsis Gyula adta át Balaicz Zoltán polgármester üdvözletét. Kocsis Gyula kiemelte: a két város között 30 éves a kapcsolat, hiszen a rendszerváltás után városukból érkezett az első delegáció, amely felajánlotta segítségét. A két baráti társaság aktív tevékenységének köszönhetően pedig a legjobb viszony alakult ki a két város között. Elmondta, ittlétükkel szeretnék konkretizálni a zalaegerszegi gimnázium és a marosvásárhelyi sportlíceum, illetve a Mindszenty József és a II. Rákóczi Ferenc iskolák közötti kapcsolatot. A képviselő hangsúlyozta: mindkét város fejlődik, a maga ütemében, és ez jó jel és alkalom arra, hogy egymástól tanulva, egymás lehetőségeit kihasználva újabb közös terveket szőjünk. 

A találkozó kötetlenebb fogadással zárult, ahol a küldöttségeket fogadók, a helyi tanács, illetve a polgármesteri hivatal képviselői eszmecserét folytathattak, majd vendégeik is bekapcsolódtak a városnapok programjába. (erdélyi)