2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A moduláris kórházban helyezték üzembe

Kétszázezer lej értékű, hordozható lélegeztetőgépet adományozott szerdán a Romániai Vöröskereszt a Marosvásárhelyi Sürgősségi Kórház intenzív terápiás részlegének. A performáns készüléket a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem sportcsarnokában kialakított moduláris kórházban helyezték üzembe, ahol jelenleg az ország különböző részeiből hozott, koronavírussal diagnosztizált és súlyos állapotban lévő betegeket látnak el.

Fotó: Vöröskereszt 


A Román Vöröskereszt az ország különböző kórházainak nyolc életmentő eszközt adományozott, ezek közül az egyik Marosvásárhelyre került. Magda Bercea, a segélyszervezet Maros megyei fiókjának vezetője az átadáson elmondta, az egyik telefontársaság, az Orange Románia Alapítvány 400 ezer eurót adományozott, ebből sikerült nyolc hordozható lélegeztetőgépet vásárolniuk, amelyek közül egy Marosvásárhelyre került, a koronavírussal fertőzött, súlyos állapotban lévő betegeket ellátó moduláris kórházba, ahol jelenleg a legnagyobb szükség van rá. Mint mondta, az ott kezelt betegek közül sokan szorulnak mesterséges lélegeztetésre, ezért a performáns, hordozható berendezés igencsak megkönnyíti az egészségügyi személyzet dolgát, és ami a legfontosabb, életeket menthet meg.

Mint ismeretes, az egyetem sportcsarnokában a tavasszal, a járvány kitörésekor rekordidő alatt kialakított, mintegy nyolcvan páciens befogadására alkalmas moduláris kórházat az eredeti elképzelés szerint elsősorban a tünetmentes, illetve enyhe tünetekkel rendelkező páciensek ellátására szánták, viszont a járványhelyzet alakulása felülírta ezt. Több megyének helyhiány miatt támaszra van szüksége az intenzív terápiára szoruló betegek ellátásában, ezért a hatóságok döntése értelmében több mint egy hete más megyékből ideszállított súlyos betegeket kezelnek a moduláris kórházban. Az átadáson Claudiu Puiac, a Maros Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere elmondta, a szerdai adatok szerint az ideiglenes jelleggel kialakított intézményben hat súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget kezeltek, közülük négyen szorultak mesterséges lélegeztetésre.

A járvány tavaszi kitörésekor gyűjtést kezdeményezett a Romániai Vöröskereszt, és több mint 7 millió euró gyűlt össze a Románia megmenti Romániát elnevezésű kampány keretében. Az adománygyűjtés során befolyt pénzből a koronavírusos betegek kezelésében használt egészségügyi felszereléseket és védőeszközöket, valamint más alapszükségleti cikkeket vásároltak.