2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem tévedett, aki azt mondta: Románia a botrányra és szenzációra éhes sajtósok és sajtófogyasztók paradicsoma. Hiszen a szó szoros értelmében „zajlik” az élet a társadalom minden területén. A kormány, a koalíciós partnerek, a parlament botrányoktól hangos, az egészségügy szintén, az oktatásról jobb, ha nem beszélünk. A pórnép pedig az elszenvedője a kormányzat tehetetlenségének, az egészségügyi rendszer hiányosságainak, az oktatás esetlegességének, az egyre jobban terjedő, úgynevezett funkcionális analfabetizmusnak, a növekvő munkanélküliségnek, az árak elszabadulásának. Ezek közül bármelyik téma külön-külön is kimeríti egy „aktuális” témáját. 

Eredetileg arról írtam volna, hogy milyen gyorsan változnak a jogszabályok, akár a múlt hét végi botrány kapcsán, miszerint pénteken még igen, szombaton már nem lehetett átmenni a román határon, mert a határőrök nem engedték be Romániába a magyar védettségi igazolványt felmutató utasokat. Holott egy nappal korábban a román határrendészet és a közegészségügyi igazgatóság illetékesei még úgy nyilatkoztak, elismerik a magyar védettségi igazolványt. Azonban szombattól új szabályozás lépett életbe Romániában, amiről a magyar határőrséget „elfelejtették” értesíteni. 

Ám tallózás közben találtam egy érdekes gúnyiratot arról, hogy Romániában „választott” érettségi tantárgyként bevezethetnék az iskolák vécéiben gyakorolt szexet, mert ez „megemelné” a diákok médiaszintjét. Tanulságos írás, megszívlelhetné a tanügyminiszter és a többi hivatalosság is. 

Innen már csak egy gondolatnyira volt a leányanyák helyzete, hiszen köztudott, EU-szinte Románia „élen jár” a gyerekszülések, a korai iskolaelhagyás terén, és csak ritkán, egy-egy médiaszenzáció kapcsán hallunk arról a több száz ezer fiatalt érintő gondról, mint a hátrányos helyzetű térségekben, rendezetlen családi körülmények között élő gyerekek és fiatalok problémája, akik számára nincs szociális szolgáltatás, nem tudják, kitől kellene segítséget kérni, nincs a környezetükben olyan felnőtt, akiben megbízhatnának, így a „szexuális felvilágosítás” is egymás között, pornófilmek nézésével történik. Románia évente 33 millió eurót veszít csupán a nem kívánt születések, abortuszok, szifiliszes és AIDS-megbetegedések miatt. Sok szülő, tanár, miniszter, képviselő tiltakozik a szexuális nevelés ellen.

Ha a politikusok nem egymás „kinyírásával” lennének elfoglalva, ha nem sepernék az illetékesek a szőnyeg alá a problémákat, apró lépés lehetne az államelnök kedvenc kampányszlogenje a „művelt Románia” megvalósítása felé.