2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szemfüles fészekparazita madarunk, a kakukk éneke sem szól szebben, mint ahogy Răzvan Cuc, a megbuktatott kormány szállításügyi minisztere búcsúzott tisztségétől. A volt tárcavezető, aki a romániai autóutak állapotát ellenőrizve szívesen díszelgett sárga csíkos fényvisszaverő mellényében, a napokban megkoronázta korábbi kijelentéseit. 

Az észak-erdélyi A3-as autópálya határ menti 5,4 kilométeres szakaszának építőtelepén kijelentette, hogy „történelmet írunk”, arra utalva, hogy a korábbi véleményekkel ellentétben – miszerint a Magyarországon elkészülő autópálya forgalmát Románia nem lesz képes fogadni –, meglepetésre Románia 65 százalékban készen van a munkával, ami – véleménye szerint –rendkívül pozitív fejlemény. 

Nem tudni, hogy hiszi-e, amit mondott, vagy csak „méltóképpen” akar távozni a szállításügyi tárca éléről a megszámlálhatatlanul sok diplomával rendelkező giurgiui politikus. 

Sajnos az 5,4 kilométeres szakasz, amit még az autópálya első építője, a Bechtel hagyott félbe, a forgalomnak eddig átadott Magyarnádas – Aranyosgyéres közötti 62 és a Radnót – Nyárádtő közötti 13,7 kilométeres szakasszal együtt is csak 83 kilométert tesz ki. Ez a 415 kilométeres autópálya teljes hosszának még a negyedét sem jelenti.

Bár magyar részről Abonynál abbamaradt az M4-es gyorsforgalmi út építése, az M3-as autópálya Debrecen irányából már majdnem a határig ér, és délről a Kecskeméten áthaladó M5-ös is készülőben van. Feltehetően az M4-est is befejezik, ha egyáltalán szükség lesz rá, és Románia fogadni tudja a Magyarország felől folyamatosan növekvő forgalmat. 

Bár megszokhattuk a hivatalos román történelemírás meglepetéseit, ilyen szánalmasan nevetséges kijelentéssel előállni a leköszönő kormány számára is „épületes” dicstelenséget jelent. Egyébként a híradásokból kiderült, hogy az útszakaszt építő román–szlovák konzorcium képviselője szerint négy kilométernyi útra terítették el az első aszfaltréteget, és abban az esetben fogják az év végéig befejezni a munkát, ha az időjárás azt lehetővé teszi. Az 5,4 kilométernyi autóút megnyitása tehát még sok időbe telik, különösen, ha arra gondolunk, hogy milyen éles vita folyt a spanyol építővel a dél-erdélyi autópálya Marosillye – Holgya között elkészült 22 kilométeres szakaszának az átvétele körül. A közlekedés szempontjából nagyon fontos pályaszakaszt hónapok óta nem nyitották meg az útépítő spanyol céggel folyó vita miatt, amely zsarolásról beszél és perrel fenyegetőzik. 

Egyébként az észak-erdélyi autópálya építése 2003-ban kezdődött, és a Bechtel céggel, amely úgy dolgozott, ahogy a kormány fizetett, a munka folytatását először a Tăriceanu-kormány akadályozta meg, majd a második Ponta-kormány bontotta fel véglegesen a szerződést.