2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ballagás a Sapientián

Június 23-án, csütörtökön kezdődik és 26-án, vasárnap zárul a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának ballagási rendezvénysorozata. Csütörtökön 16.30-tól a város különböző pontjain gyülekeznek a végzős diákok és tanáraik, 17 órakor pedig megkezdődik a hagyományos kocogás a koronkai campusig, ahol 18 órától gulyásozás lesz, 21 órától bulit tartanak. 25-én, szombaton délelőtt 9 órától kerül sor a végzősök utolsó osztályfőnöki órájára, 10 órakor pedig elkezdődik a hivatalos ballagási ünnepség az egyetemen. 26-án, vasárnap a 20 órakor kezdődő kosaras bál zárja az ünnepet.

Terápiás program

A Bonus Pastor Alapítvány július 7–10. között négynapos terápiás programot szervez férfi és női szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak Szentkatolnán. A program célja az absztinencia elérése, információszerzés a függőséggel kapcsolatban, terápiás terv készítése, önismeret. Ezeket a célokat csoportfoglalkozások, workshopok, személyes tanácsadás, igei csendességek, valamint fölépült szenvedélybetegek élettörténeteinek meghallgatása által érik el. A felvétel előzetes interjú alapján történik. Jelentkezni június 30-ig lehet Marosvásárhelyen, az alábbi telefonszámokon: Bartha Éva – 0740-056-691, McAlister Magdolna – 0742-653-331.

Az Erdélyi Iskola szoborcsoport avatása

A Marosvásárhelyi Napok előfutárának nevezett rendezvényre várják az érdeklődőket június 22-én, szerdán a Kultúrpalota kistermébe, ahol 13 órától Emlékezet és történet címmel lesz román nyelvű szimpózium. 17 órától a Győzelem téren felavatják az Erdélyi Iskola szoborcsoportot – tájékoztat Facebook-oldalán a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal.

Vakációs program a Kultúrpalotában

Június 21-től 30-ig vakációs tevékenységekre hívják a 6–10 év közötti gyermekeket a marosvásárhelyi Kultúrpalota kiállító- és múzeumpedagógiai tereibe. A programok délelőttönként 10 órától 11.30-ig zajlanak. 21-én, kedden (ma) Kvíz a Kultúrpalotáról címmel tartanak foglalkozást, 22-én, szerdán a szecessziós betűkről, a kézírásról, kalligráfiáról tanulhatnak a résztvevők, 28-án, jövő kedden a Kvíz a Modern Román Művészeti Galériáról, 29-én, szerdán a Kvíz a Magyar Képtárról című programra kerül sor, 30-án, csütörtökön a Játék a Kultúrpalotában címmel tartják a zárófoglalkozást. A részvételi díj alkalmanként 8 lej. Előzetesen a 0726-600-565-ös telefonszámon, illetve az educatie@muzeulmures.ro e-mail-címen lehet bejelentkezni a programokra.

Csűrszínházi Napok

A hét végén, június 24–26. között újra megtartják a Csűrszínházi Napokat a mikházi Csűrszínházban. 24-én, pénteken 18 órától a Janka villában (korábbi Reneszánsz panzió) Szélyes-Szluka Brigitta előadásában Ibsen-Tóth-Szokol Torvald Helmernek (Nóra) című előadása látható szobaszínházi produkcióként, 20 órától Darvasi László Karády zárkája című művét Bartha Boróka színművész viszi színre a Gyulai Várszínház produkciójaként, rendező Béres László. 25-én, szombaton 17 órától szintén a Janka villában John-Michael Tebelak és Stephen Schwartz Godspell című musicaljét adja elő a szegedi Rengeteg Színház és a Liget Társulat. 18 órától a helyi iskolában Lokodi Imre író, újságíró Köllő Gábor plébánossal beszélget. 20 órától a szatmári Harag György Társulat fergeteges zenés vígjátékát, Vajda  Katalin Anconai szerelmesek című darabját lehet megtekinteni. Az eseménysorozat a vasárnap este 8 órától kezdődő Örkény-mű, a Tóték néptáncszínházi előadásával zárul. A produkciót Györfi Csaba rendezésében a Bekecs Néptáncszínház adja elő. Jegyfoglalás a 0744-394-186-os telefonszámon (Szélyes Ferenc színművésznél), jegyvétel a helyszínen. Az előadások bővebb ismertetője megtalálható a www.csurszinhaz.ro honlapon és a Csűrszínház Facebook-oldalán.

Sorsunk – pódiumműsor

Gyergyóalfalu művelődési életének markáns képviselője, a versműsorairól is ismert Gál Mihály a marosvásárhelyi versbarátoknak is bemutatja Sorsunk című pódiumműsorát. A versmondó június 22-én, szerdán 18 órakor adja elő lírai összeállítását a Bernády Házban. 23-án, csütörtökön 19 órakor a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácstermében hallgatható meg a pódiumműsor. Az előadó Dsida Jenő, Hajdó István, Juhász Gyula, Kós Károly, Márton Áron, Sütő András és Tamási Áron gondolatait tolmácsolja. A belépés díjtalan.

Hobo 77 koncert

Június 23-án, csütörtökön 20 órától a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club vendége Földes László Hobo, aki koncertjén a 77. születésnapja alkalmára írott önéletrajzi könyvét is bemutatja. 

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó