2022. augusztus 16., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Élelmiszer-támogatás szociális utalvánnyal

Ezen a héten már utalják az alapélelmiszerekre és meleg ételre költhető szociális támogatás első részletét. A Támogatás Romániának kormányzati program keretében biztosított szociális utalványokat kéthavonta nyújtják, és a 250 lej értékű támogatásra a nehéz anyagi körülmények között élő személyek jogosultak. A kérelmeket és a szükséges dokumentumokat a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők és szociális támogatásban részesülőkön kívül a többi kategória kedvezményezettje elektronikus formában is elküldheti a registratura.das@tirgumures.ro e-mail-címre, vagy személyesen benyújthatja a Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság iktatójában, a Dózsa György utca 9. szám alatt, a 8-as számú irodában hétfőtől péntekig 8–12 óra között, kedden és csütörtökön 14–16 óra között, minden hónap utolsó napjáig, így a következő hónaptól támogatásban részesülhet. 

Zöldút a járműforgalomnak a Transzfogarason 

Múlt héten, június 15-én, szerdán megnyitották a Transzfogaras 7C országutat a járműforgalom előtt. A vastag hóréteg eltakarításának nehézségei ellenére a július elsejére tervezett határidő előtt két héttel korábban sikerült megnyitni a turistaforgalom számára a magashegyi utat. Az országos úthálózattal kapcsolatos információkkal az Országos Közútkezelő Társaság diszpécserszolgálata a 021/264.33.33 és 021/9360-as telefonszámokon szolgál, vagy a www.cnadnr.ro honlapon és a CNADNR Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Hétvégeken zárva a fedett uszoda 

A marosvásárhelyi Mircea Birău fedett uszoda szolgáltatásai iránt megcsappant érdeklődés miatt szombaton és vasárnap a létesítmény zárva tart. A nyári hónapokra érvényes nyitvatartás szerint keddtől péntekig a szokásos rend szerint fogadja a látogatókat az uszoda. Hétfőn takarítás és fertőtlenítés miatt zárva tart. Szombaton és vasárnap szünetel a szolgáltatás.

Retró autók bajnoksága

Június 25-én, szombaton 8 órától a Transilvania Motor Ringen sor kerül a retró autók országos bajnokságának harmadik fordulójára, amelyre a megfelelő kategóriájú régi járművel bárki benevezhet a https://www.romanianretroracing.com/inscrieri-etapa-3-2022 elérhetőségen.

Használati tárgyak újrahasznosított anyagból 

Kedden, június 21-én 17–19 óra között a Női Akadémia szeretettel várja Marosvásárhelyen az Ügyes Kezű Nők heti rendszerességgel megszervezett tevékenységére az ügyes kezű hölgyeket, akik különböző kézműves-tevékenységek fortélyait szeretnék elsajátítani a Divers Egyesület Avram Iancu (Rákóczi) utca 29. szám alatti székházában. 16 éven felüli lányokat, asszonyokat várnak szeretettel (és az őket kísérő gyerekeket), akiket érdekel az újrahasznosítás és a dísztárgyak készítése. A foglalkozáson részt vevők Lajos Anna kézműves irányításával újrahasznosított anyagból kötényt és táskát készítenek. A tevékenységhez szükséges kellékeket a szervezők biztosítják. További információt a 0265/311-727-es telefonszámon, a FB-oldalon vagy az office@divers.org.ro e-mail-címen lehet igényelni. A szervezők további tevékenységek megszervezése érdekében a résztvevőktől adományt köszönettel elfogadnak. 

Erdélyi borverseny

Június 24-én, pénteken az Arad megyei Ópáloson, a Balla Géza Pincészetnél első alkalommal tartja meg az Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete Erdély és Partium legnagyobb borversenyét. A borokat az RMGE Maros szervezetének székházában (Laposnya utca 23.) is be lehet neveztetni. A mintákat június 20-ig, hétfőig 9 és 13 óra között lehet leadni a következő feltételekkel: a nevezett minta csak palackos, címkézett bor lehet, a címkén szerepelnie kell a termelő (borászat) nevének, a borfajtának, az évjáratnak és a bor jellegének (száraz, félszáraz stb.). Tételenként három palack bort fogadnak el.

VIII. Szent Lukács festőtábor Marosszentgyörgyön

A marosszentgyörgyi római katolikus plébánián június 19–25. között zajlik a VIII. Szent Lukács festőtábor, melynek témája: Az évszakok. A tábor művészeti vezetője Czirjék Lajos, a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületének elnöke. A hét folyamán készült alkotásokból kiállítás nyílik a plébánia tanácstermében 25-én, szombaton 20 órakor, a táborzáró szentmise után. 

Hírszerkesztő: Szer Pálosy Piroska