2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Keddtől kisérettségi

Június 14-én, kedden a román nyelv és irodalom írásbelivel megkezdődik az általános iskolát elvégzett diákok országos képességvizsgája. 16-án, csütörtökön matematikából, 17-én, pénteken anyanyelvből adnak számot tudásukról a nyolcadik osztályt végzettek. Az óvások előtti eredményeket 23-án, csütörtökön 14 óráig teszik közzé, fellebbezni aznap 16 órától 19 óráig, illetve 24-én, pénteken 8–12 óra között lehet. A végső vizsgajegyekről június 30-án, csütörtökön szereznek tudomást a diákok. 

Régi cserkészeket keresnek

Idén október 8-án lesz 30 éves a marosvásárhelyi 30-as számú gróf Teleki Sámuel cserkészcsapat, amely 1992-ben ezen a napon kezdte el hivatalosan működését. A jubileumi évfordulóra keresik a cserkészcsapat régi tagjait. Arra kérik az érintetteket, hogy június 30-ig jelentkezzenek be a Telekis cserkészek Facebook-csoportba, amely azért jött létre, hogy összefogja a csapat egykori és jelenlegi tagjait. Aki Facebookon nem elérhető, jelentkezzen a 30groftelekisamuel@rmcssz.ro e-mail-címen vagy a 0746-799-057-es telefonszámon. 

A szászrégeni Mini Csim-Bumm első fellépése

Június 15-én, szerdán délután 6 órától Három morzsa meg egy fél című verses-zenés előadásával először lép közönség elé a szászrégeni Mini Csim-Bumm gyermekszínjátszó csoport a régeni Eugen Nicoară művelődési ház kistermében.

Orvvadász lőtt lábon egy nőt

Június 10-én, pénteken a Maros Megyei Rendőrség fegyverekkel, robbanószerekkel és veszélyes anyagokkal foglalkozó osztályának munkatársai orvvadászat, illegális fegyvertartás és testi sértés miatt tartóztattak le egy fiatalkorú és egy középkorú férfit. Aznap délben a 112-es sürgősségi hívószámról értesítették a makfalvi rendőrőrsöt, hogy Fületelkén egy 40 éves nőt sörétes puskával lábon lőttek. A helyszínen kiderült, hogy egy 16 éves fiatal az udvaron madarakra lövöldözött, és a szétszóródó lövedék az úton szekérrel közlekedő nőt is eltalálta. A fegyver egy 40 éves, fegyverviselési engedéllyel nem rendelkező férfié volt. Őt és a lövöldöző fiatalt 24 órára előzetes fogságba helyezte a rendőrség, ellenük illegális fegyvertartás, törvénytelen fegyverhasználat, orvvadászat és testi sértés miatt indult törvényszéki kivizsgálás. 

Születés és halál az orvostudomány szemszögéből

Június 15-én, szerdán 18 órakor kerül sor a Kolozsvári Akadémiai Bizottság kerekasztal-sorozata, a TudományKöz második élettudományi beszélgetésére, amelynek témája: születés és halál az orvostudomány szemszögéből. A beszélgetőtársak dr. Brassai Attila és dr. Gáspárik Andrea Ildikó, a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem oktatói, valamint dr. Kiss József-Attila csíkszeredai szülész-nőgyógyász főorvos. Házigazda és moderátor dr. Ábrám Zoltán. A beszélgetés követhető és a későbbiekben újrahallgatható a KAB honlapján: www.kab.ro

Nőszövetségi találkozó Sáromberkén

„Vigyáz házanépe dolgára” mottóval nőszövetségi találkozóra kerül sor a sáromberki református gyülekezetben június 19-én, vasárnap délután 4 órától. A program Kovács Tibor mezőpaniti lelkipásztor igehirdetésével kezdődik, majd Kádár Annamária pszichológus, egyetemi oktató tart előadást. Az együttlét, amelyre minden érdeklődőt várnak, szeretetvendégséggel zárul

Szucher Ervin könyvbemutatója

Szucher Ervin Végvárak omladozó falai című sorozatának harmadik, Élő lelkek holt vidéke című kötetét mutatják be június 16-án, csütörtökön délután 6 órától a szászrégeni Eugen Nicoară művelődési ház kiállítótermében. A könyvet Ötvös József nyugalmazott református esperes ismerteti. A rendezvényt Géczi Jánosnak, a Titán együttes tagjának zenés előadása színesíti. Szervező a Humana Regun Egyesület.

Sütő András-emlékest

Sütő András születésének 95. évfordulója alkalmából a Sütő András Baráti Egyesület június 17-én, pénteken 17 órakor megemlékezést tart a református temetőben, ahol koszorút helyez el az író sírján. 18 órától Sütő András, az ember címmel ünnepi est lesz a Bernády Házban. Az íróról, a közéleti emberről, a barátról, az ismerősről, a rokonról mesélnek: Soós Zoltán, Kincses Elemér, dr. Sütő András, Cselényi László, Székely Ferenc. Szemelvényeket olvas fel Kilyén László és Nagy István. Hegedűn közreműködnek Bartha Ákos és Kovács Zsolt, a Művészeti Szaklíceum diákjai, felkészítő tanár Szőnyi Zsuzsánna. Műsorvezető Nagy István. Minden érdeklődőt várnak, a rendezvényre a belépés díjtalan. Az est a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Sorsunk – Gál Mihály pódiumműsora

Június 22-én, szerdán 18 órakor a marosvásárhelyi Bernády Házban, 23-án, csütörtökön 19 órakor pedig a marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácstermében hallgatható meg Gál Mihály gyergyóalfalui versmondó Sorsunk című egyórás pódiumműsora. Az előadó Dsida Jenő, Hajdó István, Juhász Gyula, Kós Károly, Márton Áron, Sütő András és Tamási Áron gondolatait tolmácsolja. A belépés díjtalan. 

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó