2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Helyi termékek vására 

November 20-án, pénteken 8–19 óra között Marosvásárhelyen, a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán (a Rákóczi lépcső mellett) újra megtartják a helyi termékek vásárát. Az érdeklődők házi készítésű élelmiszerek, sajtok, húsfélék, édességek, szörpök gazdag kínálatából válogathatnak. A vásár célja a helyi termelők támogatása, illetve az egészséges élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése. 


Mesefesztivál az interneten 

A sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület november 21–28. között az interneten szervezi meg az V. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált. A rendezvény minden programja az esemény Facebook-oldalán – https://www.facebook.com/holnemvoltmese – zajlik. A szervezők lehetőséget biztosítanak a könyvkiadóknak, hogy mesekönyveiket a fesztivál Facebook-oldalán népszerűsítsék. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán.


Segítség karanténban lévőknek 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a szociális igazgatóságon keresztül, a 725/2020-as számú rendelet előírásainak megfelelően élelmet biztosít a házi elkülönítésben levő és a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában szereplő, kiszolgáltatott személyek számára, a házi elkülönítés/karantén 14 napos időtartamára, a SARS-COV-2 vírus terjedésének korlátozása érdekében. Bővebb tájékoztatás a szociális igazgatóságon, a 0365-430-859-es telefonszám 103-as mellékállomásán kérhető. 


Külföldi ösztöndíj orvosis diákoknak

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem mesteri és doktori képzésben részt vevő hallgatói pályázhatnak a Bajor Akadémiai Központ 2021–22-es tanévre meghirdetett ösztöndíjprogramjára. A pályázatok benyújtásának határideje december 1. Bővebb tájékoztatás a https://www.uni-regensburg.de/bayhost/english1/bayhost/english/scholarships/study-in-bavaria/index.html linken található.


Online zajlik a nemzetközi orvostudományi konferencia 

A vírusjárványra való tekintettel a MOGYTTE diákligája online szervezte meg a 24. Marisiensis nemzetközi orvostudományi és gyógyszerészeti konferenciát, amelynek munkálataiba, műhelymunkáiba, előadásaiba október 24-e és december 13-a között lehet bekapcsolódni regisztráció alapján. Jelenleg a világ minden tájáról mintegy 1500-an jelentkeztek különböző témákkal (orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti). Az előadók között orvosok és diákok is vannak. A legjobb szakdolgozatokat díjazzák. Az érdeklődők a www.marisiensis.ro honlapon jelentkezhetnek a konferenciára.


Kedei Zoltán alkotásai a Kárpát Haza Galériában 

A marosvásárhelyi festőművész válogatott alkotásaiból rendezett egyéni tárlatot a budapesti Kárpát Haza Galéria. A november 29-én 91. évét töltő alkotó, a népszerű Vár-lak műteremben évtizedek óta folyamatosan dolgozó idős mester méretes olajkompozícióiból, jellegzetes önarcképeiből, sokalakos kollázsaiból láthat mintegy negyvenet a galéria közönsége. Az online kiállítás a Kárpát Haza Galéria honlapján mindenki számára elérhető. A művészt és műveit Nagy Miklós Kund művészeti író ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.


Az Ariel színház vasárnapi előadása 

A november 22-én, vasárnap 10–20 óra között megnézhető Pinokkió kalandjai című online gyermekelőadásra az Ariel színház jegypénztáránál (Nyomda utca 4. szám) lehet jegyet váltani személyesen csütörtökön és pénteken 10–13, illetve 17–19 óra között. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldik el a jegyvásárlást követően. A linkről vasárnap 10–20 óra között nézhető az előadás. További információk a 0740- 566-454 mobilszámon naponta 9–13 óra között. 


Brass Harmony kamarazeneest

November 19-én, csütörtökön 19 órától a Marosvásárhelyi TVR és a Marosvásárhelyi Rádió közös szervezésében Brass Harmony címmel kamarazeneest élő közvetítésére kerül sor a Kultúrpalota nagyterméből. Fellép a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia rézfúvós és ütőegyüttese, vezényel Horváth József. A hangverseny a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, valamint a Marosvásárhelyi TVR Facebook-oldalán követhető. 


Továbbra is látogatható az Épített örökségünk Maros megyében című fotókiállítás 

November 29-ig látogatható a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermében az Épített örökségünk Maros megyében című, a helyi EMKE által szervezett fotókiállítás. Az érdeklődők a felhívásra érkezett és kiválogatott 20 pályamunkát, valamint Barabási Attila Csaba és Both Gyula fotóit tekinthetik meg az egészségvédelmi szabályok betartásával.