2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Segítség karanténban lévőknek 

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal a szociális igazgatóságon keresztül, a 725/2020-as számú rendelet előírásainak megfelelően élelmet biztosít a házi elkülönítésben levő és a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság nyilvántartásában szereplő kiszolgáltatott személyek számára (a 18/2017-es sürgősségi kormányrendelet 7. cikkelyének 2. bekezdése szerint), a házi elkülönítés/karantén 14 napos időtartamára, a SARS-COV 2-vírus terjedésének korlátozása érdekében. Bővebb tájékoztatás a szociális igazgatóságon, a 0365-430.859-es telefonszám 103-as mellékállomásán kérhető. 


Lőgyakorlat éles lőszerrel 

November 20-ig mindennap 8.30 és 19 óra között a marosszentgyörgyi lőtéren megsemmisítő és lőgyakorlatot tartanak, amikor is éles lőszert használnak a honvédelmi, köz- és nemzetbiztonsági rendszer intézményeinek Maros megyei egységei. Az egységek felkérik a térség lakosságát, hogy ez idő alatt kerülje el a lőtér környékét, mert fennáll a testi sérülés vagy akár az elhalálozás veszélye is. Ellenkező esetben a Honvédelmi Minisztérium nem vállal semmilyen felelősséget. 


Helyi termékek vására 

November 20-án, pénteken 8–19 óra között Marosvásárhelyen, a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán (a Rákóczi lépcső mellett) újra megrendezik a helyi termékek vásárát. Az érdeklődők házi készítésű élelmiszerek, sajtok, húsfélék, édességek, szörpök gazdag kínálatából válogathatnak. A vásár célja a helyi termelők támogatása, illetve az egészséges élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítése. 


Mesefesztivál az interneten 

A sepsiszentgyörgyi Tipe Tupa Egyesület november 21–28. között az interneten szervezi meg az V. Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivált. A rendezvény minden programja az esemény Facebook-oldalán – https://www.facebook.com/holnemvoltmese – zajlik. A szervezők lehetőséget biztosítanak a könyvkiadóknak, hogy mesekönyveiket a mesefesztivál Facebook-oldalán népszerűsítsék. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán. 


Évfordulós kamarazeneest 

A Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetsége megalakulásának 100. évfordulója alkalmából november 17-én, kedden (ma) 19 órakor élő kamarazeneest lesz követhető a Kultúrpalota nagyterméből a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján. Fellép a Gaudeamus vonósnégyes. Műsoron: Román Vlad-, Adrian Pop-, Ulpiu Vlad-, Dan Dediu-, Adrian Iorgulescu-művek. Támogató a Romániai Művészeti Intézet. 


Online dicsőítő koncert 

Az udvarfalvi Reménység zenekar november 28-án, szombaton 21 órától Nincs más név címmel online dicsőítő koncertet tart. A számos új, időszerű dalt megszólaltató, élő közvetítés a 2004-ben alakult együttes Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lesz követhető. 


Az Ariel színház vasárnapi online előadása

A november 22-én, vasárnap 10–20 között megnézhető Pinokkió kalandjai című online gyerekelőadásra az Ariel színház jegypénztáránál (Nyomda utca 4. szám) lehet jegyet váltani személyesen, csak csütörtökön és pénteken 10–13, illetve 17–19 óra között. Az előadás linkjét a néző által megadott e-mail-címre küldik el, a jegyvásárlást követően. A linkről vasárnap 10–20 óra között nézhető az előadás. További információk a 0740-566-454 mobilszámon, naponta 9–13 óra között.