2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Támogatás a sürgősségi kórháznak 

Ötszázezer lejes támogatást kapott a Romgaz gázkitermelő vállalattól a Maros Megyei Sürgősségi Kórház a gyermekgyógyászati részleg orvosi felszerelésének bővítésére. Az adományból vásárolt berendezések és eszközök egyebek mellett az emésztési és légzési panaszok diagnosztizálásánál és kezelésénél jelentenek nagy segítséget – tájékoztatott közleményben a megyei sürgősségi kórház sajtóirodája. 


Őszi harmóniák 

Őszi harmóniák – nemcsak szabadtéri zenei fesztivál címmel szimfonikus koncertsorozat kezdődik a Maros Megyei Tanács és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szervezésében. Szeptember 17-én, csütörtökön 18 órakor a Teleki Téka udvarán a filharmónia fúvósoktettje Mozart-, Brahms-, Al. Paşcanu-műveket játszik. Jegyek a filharmónia jegypénztárában 10 és 13 óra között kaphatók, a bérletek nem érvényesek. A megmaradó jegyeket a helyszínen 17–17.30 óra között lehet megvásárolni. A szervezők arra kérik a nagyérdeműt, hogy 30 perccel a koncert előtt jelenjen meg, és tartsa be a járványügyi óvintézkedéseket. Rossz idő esetén a rendezvényt egy későbbi időpontra halasztják. 


Sajgó Ilona kiállítása 

Szeptember 17-én, csütörtökön (ma) 17 órakor megnyílik Sajgó Ilona képzőművész textil- és festménykiállítása a marosvásárhelyi Bernády Házban. 


Mesterségek vására a várban 

A hét végén, szeptember 18–20. között a marosvásárhelyi vár előtti téren a Mesterségek vására – őszi ízek nosztalgiája című rendezvényen helyi mesteremberek és kézművesek kínálják eladásra termékeiket. A vásárlók egyebek mellett házi készítésű élelmiszerekből, italokból, piperecikkekből, ékszerekből és virágkompozíciókból válogathatnak. A szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy viseljenek védőmaszkot, vegyék figyelembe a távolságtartás szabályait, és fertőtlenítsék gyakran a kezüket. A kereskedők Florina Cantornál jelentkezhetnek a 0748-912-460-as telefonszámon. 


Helyi termékek a Petry udvarán 

A Petry Látványműhely és Múzeum udvarán szeptember 18-án, pénteken 8 és 19 óra között újra megrendezik a helyi termékek vásárát. A rendezvény célja az egészséges élelmiszerek népszerűsítése és a helyi gazdaság erősítése. 


Farkaslakán a Tündöklő Jeromos 

Tamási Áron születésének 123. évfordulója alkalmából szeptember 20-án, vasárnap 19 órától az író szülőfalujában, Farkaslakán mutatja be a Maros Művészegyüttes és a Spectrum Színház Tamási Tündöklő Jeromos című művét Török Viola rendezésében. A belépés díjtalan. 


Fotó- és kisplasztika-kiállítás Marosvécsen 

A Kemény Auguszta Kulturális Egyesület és a Bethlen Gábor Alap szervezésében október 3–4-én Marosvécsen kastélynapokat tartanak. A rendezvény részeként október 3-án, szombaton déli 12 órakor a Kemény-kastély borospincéjében megnyílik Barabás Dénes orvos fotó- és kisplasztika-kiállítása.