2022. november 26., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megyében 2,99 ezrelékre csökkent a fertőzöttségi arány

A megyei közegészségügyi igazgatóság november 24-i kimutatása szerint Maros megyében 2,99 ezrelékre csökkent a koronavírussal fertőzött személyek aránya. Marosbogáton továbbra is 10, Mezőpagocsán és Vajdaszentiványon 7 ezrelék fölötti az esetszám. Marosvásárhelyen a 3,82 ezrelék 563 fertőzött személyt jelent, ami az utóbbi 14 nap mozgóátlaga. A megye többi városaiban, Dicsőszentmártonban 3,65, Szovátán 3,46 és Marosludason 3,08 ezreléket regisztráltak. 

Ünnepel a kövesdombi unitárius egyházközség

Advent első vasárnapján a marosvásárhelyi kövesdombi unitárius templom alapkőletételének 22. és felszentelésének 15. évfordulójára emlékeznek az istentisztelet keretében. A szószéki szolgálat után Póra Zoltán és a Stone Hill együttes előadását hallgathatják meg a résztvevők. Az ünnepi istentiszteletre a híveket és az érdeklődőket is várják.

Felavatják dr. Pongrácz Antal mellszobrát 

A Dr. Pongrácz Antal Egyesület szervezésében november 26-án, ma délután 4 órakor felavatják néhai dr. Pongrácz Antal elismert fogorvos, egyetemi oktató, ifjúsági világbajnok, többszörös párbajtőr-olimpikon mellszobrát a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem róla elnevezett sportcsarnokában. A szobor Gyarmathy János és Makkai István szobrászművészek alkotása.

XVIII. Egyetemi Nyílt Napok

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség december 3-5. között tizennyolcadik alkalommal szervezi meg a Marosvásárhelyi Egyetemi Nyílt Napokat. A rendezvény keretében lehetőség nyílik az erdélyi magyar középiskolások számára, hogy megismerjék az egyetemi központot. Meglátogatják az Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemet, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett pedagógiai tagozatát.

Szünetel a gázszolgáltatás

Hálózati munkálatok miatt november 26-án, ma 10-13 óra között szünetel a gázszolgáltatás Marosfelfaluban, Lövéren és Szászrégenben a Caraiman és a Hegedű (Viorilor) utcákban. Ha a lakók valamilyen rendellenességet észlelnek, hívják a 0800.800.928 vagy a 0265-200-928-as telefonszámot. 

Adventi barkácsest 

November 26-án, ma este 8 órától a Marosvásárhelyi Főiskolások Ifjúsági Keresztyén Egyesülete, a MiFIKE adventi barkácsestet szervez a Posta utca 2. szám alatti székházban. A résztvevők adventi koszorút készítenek, amelyhez az alapanyagokat a szervezők biztosítják, a többi dekorációt és a gyertyákat a résztvevők viszik. A részvétel zöldigazolványhoz kötött.

Gyűjtés

A Rocksuli nem feledkezik meg nehezebb sorsú embertársainkról, idén a marossárpataki árvaház javára szervez gyűjtést. Tekintettel a járványügyi helyzetre, nincs mód koncert rendezésére, így csak az összegyűjtött adományokat tudják eljuttatni a Pál atya által működtetett intézményhez. Az adományokat (ruhanemű, játék, tartós élelmiszer, iskolaszer stb.) megfelelő csomagolásban kell eljuttatni a Rocksulihoz – Marosvásárhely, Posta utca 2. szám –, ahonnan Sárpatakra szállítják. A gyűjtés december 22-éig tart. 

Téli vásár a főtéren 

November 30. és december 5-e között téli vásár lesz a marosvásárhelyi Rózsák terén. A vásáron kézművesek és helyi termelők kínálják portékáikat, ékszereiket, natúr kozmetikumaikat, élelmiszertermékeiket, édességeiket, süteményeiket, mézet, szörpöket, italokat. Azok a termelők, akik árulni szeretnék termékeiket a vásáron, a 0748-912-460-as telefonszámon jelentkezhetnek. 

Hírszerkesztő: Mezey Sarolta