2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Máltai Szeretetszolgálat segítőhálója

A marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei továbbra is várják azon idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek telefonhívásait, akik segítségre szorulnak a bevásárlásban, a számlák kifizetésében, gyógyszereik kiváltásában és egyéb szolgáltatásokban. Tel.: 0772-034-410, munkanapokon 9–13 óra között.

Részképességzavarral küzdő gyermekek fejlesztése

Szakemberek olyan 5–12 éves, beszédhibás és/vagy tanulási nehézséggel küzdő gyerekek szüleinek jelentkezését várják, akik szeretnék/szükségét érzik annak, hogy gyermekük fejlesztésben, terápiás foglalkozáson vegyen részt, amit felmérés, konzultáció, tanácsadás előz meg. Három nehezebb anyagi körülmények között élő, több területen elmaradó, súlyosabb részképesség-problémás gyerek terápiájának nyolc fejlesztési ülése ingyenes, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja. A fejlesztések helyszíne a Lurkó-kuckó Egyesület (Ştefan cel Mare u. 26. szám). Ma, hétfőn még lehet jelentkezni a 0745- 606-851-es telefonszámon.

Jelentkezőket várnak a terápiás programra

A Bonus Pastor Alapítvány november 1–12. között 12 napos terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi terápiás otthonban (Marosludastól 15 km-re). Várják mindazok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőséggel terhelt életmódjukon. Jelentkezni október 26-áig lehet a 0752-246-814-es telefonszámon McAlister Magdolnánál.

Általános nagytakarítás Marosvásárhelyen 

Marosvásárhelyen november 19-ig tart az általános nagytakarítás, melynek keretében elszállítják a háztartási és növényi hulladékot. A tevékenység előre meghatározott, napokra és utcákra lebontott ütemterv szerint zajlik munkanapokon és szombaton 7 – 16 óra között. Kedden, október 26-án a T. Vladimirescu utca (a Budai utcától), a Cserealja, Királykút, Brassó, Arató, Moldova, Năvodari, Szelistye, Păltiniş, Bazsalikom, Vadász, Bucsin, Kovászna, Hátszeg, Vrancea, Sellemberk utcákból szállítják el a hulladékot.

Szexuális kizsákmányolás miatt vették őrizetbe őket

A marosludasi rendőrök október 21-én hét helyszínen tartottak házkutatást Maros és Kolozs megyében, három 25 és 34 év közötti férfit pedig 24 órára őrizetbe vettek. A bűnügyi dosszié szerint a marosludasi és aranyosgyéresi férfiak augusztus és október között kilenc nőt kényszerítettek prostitúcióra, hogy anyagi haszonhoz jussanak. A házkutatások során mobiltelefonok, laptopok mellett 5 kg tiltott szert is lefoglaltak, valamint 10.350 lejt és 1.250 eurót. A Marosludasi Bírósági Ügyészség bűncselekmények vádjával próbálja felgöngyölíteni a teljes tevékenységüket.

Operettest a Kultúrpalotában

Október 27-én, szerdán 18 órától a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében operettestet szervez a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület. Ez alkalommal hármas évfordulót ünnepelnek: az egyesület fennállásának 30. évfordulóját, azt, hogy 15 éve szervezték meg először Marosvásárhelyen október 24-én az operettestet a város fiatal énekeseivel, valamint október 24. a magyar operett napja – ezen a napon született Kálmán Imre és halt meg Lehár Ferenc, 2013-ban pedig hungarikum lett az operett. Fellépnek: Buta Árpád, Trozner Kincső, Szabó Levente, Marosvásárhely fiatal felfedezett tehetségei: Tasnády Ádám és Portik Viktor. Meghívott: Lévai Enikő, a Budapesti Operettszínház énekművésze. A részvétel díjtalan, adományt elfogadnak. Az esten az érvényes járványügyi előírásokat be kell tartani. 

Hírszerkesztő: Szer Pálosy Piroska