2020. augusztus 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Továbbra is gyűjtik az elektronikai hulladékot 

Folytatódik a RoRec Egyesület elektronikaihulladék-gyűjtő akciója, amelyet évente többször több városban a helyi szolgáltatóval és a helyi polgármesteri hivatalokkal együttműködésben szervez meg. A kiszuperált háztartási gépektől és egyéb készülékektől szabadulni akaró marosvásárhelyiek a 0800-444-800-as zöldszámon naponta 9 és 17 óra között kérhetik, hogy lakásukból ingyen elszállítsák az e-hulladékot. 


Folytatódik a nagytakarítás Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal szervezésében augusztus 18-ig tart a nagytakarítás, a háztartási hulladék elszállítása. Július 31-én, ma a Hadsereg tér, Pasteur, Pacsirta, Levél, Caragiale, Békási, Haşdeu, Szamos, Madách, Tatros, Delavrancea, Olt, Darabont/Dorobanţilor, Cserna utca kerül sorra, míg augusztus 1-jén, szombaton a Bolyai, Ştefan cel Mare, Retyezát, Görbe, Művész, Egyesülés tér, Sportoló, Égerfa, Belső kutas, Külső kutas, Márton Áron, Köteles Sámuel, Memorandum, Bíróság, Liszt Ferenc utcából szállítják el a hulladékot. A szemetet a meghirdetett dátum előtti napon kell kihelyezni. A kijelölt időpont után csak megrendelésre szállítják el a hulladékot a Sylevy Salubriserv munkatársai. 


Előkészületek az új tanévre

A vakáció alatt Mezőpanit községben saját költségvetésből is több javítási munkálat zajlik az óvodákban, iskolákban. Tantermeket festenek, fertőtlenítenek. A központi iskolában az északi fal szigetelése befejeződött, most a bejáratok fölötti tetőzetet javítják és a tűzvédelmi rendszeren dolgoznak. A munkálatokat annak reményében végzik, hogy ősszel a vírushelyzet lehetővé teszi, hogy a közel 600 gyerek megkezdhesse tanulmányait a község oktatási intézményeiben.


Szünetel a gázszolgáltatás Segesváron

Július 31-én, ma 9-18 óra között szünetel a gázszolgáltatás Segesváron a Küküllő, az Új és a Virág utcákban. A Delgaz Grid ezekben az utcákban – továbbá a Malom, az O. Goga, a Hermann Oberth és a Zaharia Boiu utcákban – végzett beruházásokat, 2,7 kilométer hosszúságban cserélték ki a vezetékeket. A beruházás értéke 1,3 milló lej. A cég arra kéri a lakosságot, hogy a szolgáltatás szüneteltetése alatt zárják el a gázcsapokat, majd a szolgáltatás újrakezdése után 30 percig ellenőrizzék a lángot. Ha gázszagot éreznek, jelezzék a Delgaz Grid diszpécserszolgálatának, telefon: 0800-800-928 vagy 0265-200-928. 


Megvásárolható Varró Domokos könyve 

A marosvásárhelyi Garabontzia könyvkiadónál megjelent Varró Domokos Kevés szóval is sokat mondanak című kötete. A könyv mind a gyermekek, mind a felnőttek számára tanulságul szolgál, szeretetre, tiszteletre tanít, elítéli a dicsekvést, a tétlenséget, a hálátlanságot, és „a pálmát a józan észnek nyújtja”. Megvásárolható a Garabontzia könyvesboltban (Forradalom utca 4. szám) vagy a szerzőnél: Kornisa 18/20., tel.: 0771-384-317. 


Ökomesék nyara – verseny gyermekeknek 

Az Újrahasznosító őrjárat a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériummal közösen Ökomesék nyara (Vara poveştilor eco) címmel versenyt hirdet a környezetvédelem mellett elkötelezett gyermekek és fiatalok számára. A résztvevőknek július 30. és szeptember 24. között egy legtöbb egyperces videót kell küldeniük a szervezőknek arról, hogyan védik a környezetüket a vakációban otthon, illetve az utcán. A versenyre egyénileg és csapatban is be lehet nevezni. Bővebb tájékoztatás a szervezők Facebook-oldalán (www.facebook.com/patruladereciclare).


Online táncoktatás

A Kallós Zoltán Alapítvány szervezésében augusztus 10–14. között Válaszúton online táncoktatás lesz, tekintettel arra, hogy idén nem táncolhatnak, nem mulathatnak együtt a táborozók. A táncoktatást az alapítvány Facebook-oldalán közvetítik, mezőségi és bonchidai táncokat tanítanak az érdeklődőknek élőzene-kísérettel. 


Adorjániak találkozója 

Augusztus első szombatján tartják Havadon az Adorjáni család találkozóját. A gyülekező délelőtt 10 órakor a református templom előtt lesz. Az istentisztelet után a család tagjai szabad program keretében osztják meg egymással az elmúlt év élményeit.