2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újra Gurul a Rádió

A Marosvásárhelyi Rádió folytatja a Gurul a Rádió sorozatát, idén szeptember 18-26. között 21. alkalommal is útra kel, hogy kerékpáron járja be adáskörzetét. Indulás szeptember 18-án 10 órakor a Marosvásárhelyi Rádióstúdió udvaráról. Kialakult útvonalukon bejárják Maros, Hargita és Kovászna megye egy részét. 

Október 15-ig lehet szociális lakások igényelnie

Szeptember 15-én kezdődött el és október 15-ig tart az az időszak, amíg szociális, fiataloknak épített ANL-, illetve állami alapból épített lakások jövő évi bérlésére iratkozhatnak fel az igénylők. Azoknak, akik az elmúlt években kerültek fel a várólistára, de még nem jutottak lakáshoz, jelentkezniük kell az adataik időszerűsítése érdekében. A típusnyomtatvány letölthető a polgármesteri hivatal honlapjáról: www.tirgumures.ro, illetve igényelhető a hivatal 10-es számú irodájában. A kérvényeket a 13-as irodában iktatják, illetve a primaria@tirgumures.ro vagy az infopublic@tirgumures.ro e-mail-címen fogadják. Tájékoztatás a 0265/268 30-as telefonszám 197-es mellékállomásán. 

Átalakítják az Aranykakas előtti körforgalmat

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal az Aranykakas előtti körforgalom átalakítását tervezi. A közlekedési bizottságban úgy döntöttek, hogy az Aranykakas előtt a régi helyébe egy új, ideiglenes körforgalmat alakítanak ki, és a következő hónapokban felmérik ennek hatását. A hivatal arra biztatja a lakosságot, hogy osszák meg a tervvel kapcsolatos véleményüket, mert a lehető legjobb változatot szeretnék kivitelezni. A látványterv Soós Zoltán polgármester közösségi oldalán tekinthető meg.

Marosvásárhely is csatlakozik az országos takarításhoz

 A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal is csatlakozik az országos takarítási akcióhoz szeptember 18-án a Let’s Do It, Romania! partnereként. A városban a következő helyeken takarítanak: Segesvári út, Somostető, valamint a Megyei Sürgősségi Kórház melletti erdőnél. A város idén is csatlakozik a projekthez, az önkénteseknek különböző eszközöket (kesztyűk, szemeteszsákok, védőmaszkok, fertőtlenítőszerek) biztosít – nyilatkozta Soós Zoltán polgármester. A résztvevők szombaton 10 órakor találkoznak a sportcsarnoknál. A helyszínen két tömegközlekedési eszköz áll majd az önkéntesek rendelkezésére, amelyekkel eljuthatnak a takarításra kijelölt területekre. Azok, akik részt vennének a kampányban, jelezzék szándékukat szombatig az alábbi felületen: https://membership.letsdoitromania.ro. A Let’s Do It, Romania! fő partnere idén is a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium.

Maga alá temette a föld

Tegnap délelőtt Mezőcsáváson egy mélyre ásott sáncban egy személyt maga alá temetett a föld, és életveszélybe került. Miután a mentők kiemelték, 20 percen át tartott az újraélesztése. A SMURD helikoptere szállította kórházba, helyreállt pulzussal. 

Szilvaízfőző nap Marosjárában

Szeptember 18-án tartják Marosjárában a 9. hagyományos szilvaízfőző napot. Az esemény 10 órakor a demecseri Citrom Band fúvószenekar felvonulásával kezdődik, majd kulturális programmal folytatódik, színpadra lépnek a marosfelfalui Bíborka, az erdőcsinádi Árvalányhaj és a csittszentiváni Gyöngyvirág néptánccsoportok. A rendezvény táncházzal és utcabállal zárul. 

Idősek napi ünnepség

Október 1., az idősek nemzetközi napja alkalmából szeptember 30-án ünnepséget szervez a Romániai Nyugdíjasok Szövetségének Maros megyei fiókja. Akik részt szeretnének venni az ünnepi ebéden, naponta 10-13 óra között iratkozhatnak fel a szövetség Bolyai utca 36. szám alatti székhelyén.

Hírszerkesztő: Mezey Sarolta