2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közel kétszáz diák egy nap alatt az iskolai járatokon

Portik Vilmos alpolgármester kedden közösségi oldalán ismertette a hétfőn indított iskolai buszjáratokkal kapcsolatos adatokat. Kedden már jóval többen vették igénybe mind a négy üzembe helyezett iskolai járatot, mint az első tanítási napon, azonban a reggeli forgalom miatt a menetrendhez képest késve érkeztek meg az autóbuszok az útvonalak végéhez. A 10-es vonalon 41 diák és 6 kísérő, a 19-esen 61 diák és 6 kísérő, a 18-ason 29 diák és 3 kísérő, a 23-ason pedig 51 diák és 8 kísérő utazott. A forgalmi fennakadások miatt a 10-es vonalon 10, a 18-ason 6, a 23-ason pedig 21 perc késést jegyeztek a diákokat kísérő helyi rendőrök, valamint a közszállítási vállalat munkatársai. Az alpolgármester megígérte, hogy az első két hét összesített adatai alapján úgy változtatnak, hogy a késések száma és mértéke is csökkenthető legyen.

Marosvásárhely is csatlakozik az országos takarításhoz

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal is csatlakozik az országos takarítási akcióhoz szeptember 18-án a Let’s Do It, Romania! partnereként. A városban a következő helyeken takarítanak: Segesvári út, Somostető, valamint a Megyei Sürgősségi Kórház melletti erdőnél. A város idén is csatlakozik a projekthez önkéntesnek jelentkező munkatársai, valamint különböző eszközök (kesztyűk, szemeteszsákok, védőmaszkok, fertőtlenítőszerek) biztosítása által – nyilatkozta Soós Zoltán polgármester. A résztvevők szombaton 10 órakor találkoznak a sportcsarnoknál. A helyszínen két tömegközlekedési eszköz áll majd az önkéntesek rendelkezésére, amelyekkel eljuthatnak a takarításra kijelölt területekre. Azok, akik részt vennének a kampányban, jelezzék szándékukat szombatig az alábbi felületen: https://membership.letsdoitromania.ro. A Let’s Do It, Romania! fő partnere idén is a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium.

Futballozni szerető gyermekeket toboroznak

A Marosvásárhelyi ASA futballklub 2012, 2013 és 2014-ben született gyerekeket toboroz, akik futballozni szeretnének. Az edzésekre keddi és pénteki napokon 17 órától kerül sor a Hartman műfüves pályán, az Imperial Inn szálloda szomszédságában. Érdeklődni Ştian Dorin edzőnél lehet a 0745-754-750-es telefonszámon.

Társasjátékokról készült dokumentumfilm

A Játszma.ro hazánk első, társasjátékokról szóló dokumentumfilmjén dolgozik. A film szeptember 19-én debütál a Jocozaur.ro YouTube-oldalán. Az élő bemutató augusztus 31-én volt a vásárhelyi Művész moziban, és 150 személy vett részt rajta. A Jocumentar egy 77 perces dokumentumfilm, melyet a Játszma.ro megrendelésére Rab Zoltán marosvásárhelyi rendező készített. A négy hónap alatt elkészült filmben 19 interjúalany szólal meg – szakboltok és társasjátékklubok tulajdonosai, vloggerek, játéktervezők, eseményszervezők. A hivatalos előzetes itt tekinthető meg: https://youtu.be/bcPK7Szhmqw.

X. gazdanap: Szülőföldön okosan

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete tizedik alkalommal szervezi meg a gazdanapot. Erre szeptember 18-án, szombaton Szovátán kerül sor, a Maros Közbirtokosságnál (Iszujka út 1. szám). Az esemény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. 

Szilvaízfőző nap Marosjárában

Szeptember 18-án tartják Marosjárában a 9. hagyományos szilvaízfőző napot. Az esemény 10 órakor a Demecseri Citrom Band fúvószenekar felvonulásával kezdődik, majd kulturális programmal folytatódik, színpadra lépnek a marosfelfalui Bíborka, az erdőcsinádi Árvalányhaj és a csittszentiványi Gyöngyvirág néptánccsoportok. A rendezvény táncházzal és utcabállal zárul.

Idősek napi ünnepség

Október 1., az idősek nemzetközi napja alkalmából szeptember 30-án ünnepséget szervez a Romániai Nyugdíjasok Szövetségének Maros megyei fiókja. Akik részt szeretnének venni az ünnepi ebéden, naponta 10-13 óra között iratkozhatnak fel a szövetség Bolyai utca 36. szám alatti székhelyén.

Hírszerkesztő: Menyhárt Borbála