2021. június 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több mint hétezer személyt oltottak be a hét végi maratonon

A marosvásárhelyi orvosi egyetem gyógyszerészeti karának épületében a péntek reggeltől hétfő reggelig zajló, 72 órás oltási maratonon 7377 személyt oltottak be. Ebből 6799-en a második adag vakcinát kapták meg, 578-an pedig az elsőt. A maraton lebonyolításában mintegy háromszáz önkéntes segédkezett, és újdonságnak számított, hogy ezúttal a 12 éven felüli gyerekek is megkaphatták a Pfizer vakcinát, szülői engedéllyel.

Oltás a Transilvania Motor Ring pályán

A Maros megye beoltatja magát kampány részeként érdekes kezdeményezéssel rukkolt elő a Maros Megyei Prefektúra, a Maros Megyei Tanáccsal, a Transilvania Motor Ringgel, valamint a Romániai Sportautó-szövetséggel közösen. Június 17-18-án 10 és 18 óra között mobil oltópont működik majd a csergedi Transilvania Motor Ring pályán, és akik beoltatják magukat a helyszínen elérhető Johnson & Johnson vakcinával, azokat a romániai bajnokságok legismertebb autóversenyzői elviszik egy körre a csergedi versenypályára.

15. Múzeumok Éjszakája

Már lehet regisztrálni a 15. Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatra, amelyre 12-én, szombaton kerül sor Marosvásárhelyen, a Maros Megyei Múzeum és partnerei szervezésében. A rendezvények délelőtt 10 órától éjfélig tartanak. A szervezők rendhagyó programmal készülnek, amelyben ötvözik a közönség által látogatható több mint 20 helyszínt a digitális kínálattal, amely révén a Maros Megyei Múzeum kulisszái mögé lehet bepillantani.

Tájfutó verseny gyerekeknek

Június 21-én, hétfőn 10 órától az Orienter klubbal közösen iskolásoknak tájfutó versenyt szerveznek a marosvásárhelyi állatkert mellett, mintegy 80 résztvevővel. Az esemény a Tájfutás az iskolában, a Bethlen Gábor Alap által finanszírozott projekt része, amelyet 2019-ben indítottak el, és öt iskola, mintegy 12 osztályközösség vett részt benne. A program keretében tematikus testnevelésórákon játékosan bemutatták a tájfutást az iskolák udvarán, a cél a sport népszerűsítése, valamint az utánpótlás kinevelése. A projekt részeként egy kiadvány is készült tanároknak arról, hogy miként lehet az iskolában izgalmas tornaórákon oktatni a tájfutást.

Baleset az autópályán

Személyautót szállító haszonjármű csapódott a szalagkorlátnak szerdán hajnalban az A3-as autópálya maroskecei lehajtójánál, Kolozsvár irányában. A szerdán hajnalban 5 óra körül bekövetkezett baleset után elsőként a marosludasi tűzoltók érkeztek a helyszínre, és megtettek mindent, hogy megakadályozzák, hogy a balesetben érintett járművek lángra kapjanak. Az ütközésnél egy 42 éves gépkocsivezető megsérült, eszméleténél volt ugyan, és együttműködött a mentősökkel, de a marosludasi kórház sürgősségi osztályára szállították. A baleset miatt nem volt szükség útlezárásra az érintett szakaszon – közölte a katasztrófavédelmi felügyelőség.

Az Ariel színház műsora 

Az Ariel színház  június 13-ig több előadásra várja nézőit a Nyomda utcai nagyterembe, illetve a belső udvarra. A helyek száma korlátozott, ezért telefonon kell helyet foglalni a 0740-566-454-es számon, naponta 9-13 óra között. Belépés maszkkal, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után. 6 év alatti gyerekeknek a maszk nem kötelező. Június 11-én, pénteken 18 órától a Lúdas Matyi című előadást játsszák közönséggel, a nagyteremben, 12-én, szombaton 10 órától a Múzeumok Éjszakája keretében a Csipkerózsikát adják elő a bábszínház belső udvarán. Előadás után a színház művészei bábkészítő foglalkozásra várják a gyerekeket. Június 13-án, vasárnap 11 órától a Csipike című bábelőadás tekinthető meg, közönséggel, a nagyteremben. Június 30-ig folyamatosan elérhető a Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok című online gyerekelőadás Puskás Győző előadásában.

Hírszerkesztő: Menyhárt Borbála