2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Időpontváltozás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház májusi műsorában

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház értesíti nézőit, hogy május 18-ától, keddtől kezdődően az éjszakai kijárási tilalom betartása érdekében a színház minden előadását egységesen 18:00 órától játssza. Jegyek válthatók a színház nagytermi jegypénztáránál (nyitvatartás hétköznapokon 11 és 18 óra között, telefonszám: 0365-806-865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint a Biletmaster oldalán: https://teatrunational.biletmaster.ro/hun/PlaceInfo/2400. A színház Kultúrpalotában működő jegyirodája zárva. A jegyértékesítés a továbbiakban a Maros Megyei Prefektúra döntésének függvényében bővülhet. A színház a közönséget érintő mindennemű változásról online felületein is értesíti nézőit. Kérik, kövessék figyelemmel a színház honlapját, Facebook-, valamint Instagram-oldalát.


Május közepén kezdődik a bölcsődékbe való beiratkozás 

Május 17-étől megkezdődik a marosvásárhelyi bölcsődékbe való beiratkozás a 2021/2022-es tanévre. A kérvényeket első szakaszban online május 17–31. között lehet benyújtani. A szükséges információkat kifüggesztik a megyeszékhelyi bölcsődéknél és a Bölcsődeigazgatóságnál, valamint közzéteszik az önkormányzat honlapján és a közösségi hálókon, sajtóközleményekben. A beiratkozás I. szakaszában mindössze két kitöltött dokumentumot kell beküldeni/benyújtani: a kérvényt és a beleegyezést. A beiratkozási kérvény, illetve a mindkét szülő által kitöltendő, a személyes jellegű adatok feldolgozására vonatkozó beleegyezés (a kérvény melléklete) letölthető Marosvásárhely honlapjáról, az „Online szolgáltatások – Szükséges iratok és típusnyomtatványok – Bölcsődeigazgatóság Közszolgálat” menüpontnál, illetve megtalálható a Bölcsődeigazgatóság székhelyén. A kitöltést követően a beiratkozási kérvényt és a személyes jellegű adatok feldolgozására vonatkozó beleegyezést az inscrieri.crese@tirgumures.ro e-mail-címre kell elküldeni, megjelölve azon bölcsődét, ahova a beiratkozás szól. A beküldött/benyújtott kérvényekre iktatószámmal ellátott választ küldenek. 


A végzősök is folytatják a tanulást 

Május 10-én, hétfőn a nyolcadik, tizenkettedik és tizenharmadik osztályos diákok is visszatértek a tanintézetbe. Az általános iskolák utolsó évfolyamai számára egy hónapot tart még, június 11-én zárul a tanév, a középiskolás végzősök június 4-én ballagnak. A többi osztály számára június 25-éig tart az oktatás. A nyolcadikot végzettek országos képességvizsgái június 22-én kezdődnek, a középiskolás végzősök június 28-tól érettségiznek. 


Oltásmaraton az orvosi egyetem szervezésében

A marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Technológiai és Tudományegyetem oltásmaratont szervez május 14-e és 16-a között. Az oltáshoz használt vakcina a Pfizer BioNTech terméke, amelyet a maraton alatt előzetes bejelentkezés nélkül is bárki igényelhet 16. életév fölött, lakhelytől függetlenül. Az oltást a megyéből érkező orvosi személyzet és az egyetem diákjai végzik.


Védőoltás időpontkérés nélkül 

Május 8-ától országszerte megkönnyítették az oltópontokon az oltáshoz való hozzáférést előzetes időpontkérés nélkül, a helyszínen kiadott sorszámok alapján. A védőoltásra jelentkező 60 év fölötti személyek a nap bármely szakában jelentkezhetnek személyazonossági igazolványukkal. A 60 év alattiakat 14 óra után várják az oltópontokon. 


Be lehet nevezni a Székely Vágtára 

Május 19-éig lehet benevezni a háromszéki 10. Székely Vágtára. A versenyre június 26-án kerül sor a háromszéki Maksa melletti Óriáspince-tetőn. A járványügyi helyzetre való tekintettel nem fogadnak nézőket, a futamokat online eseményként követhetik az érdeklődők. A verseny tétje a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutás. Az érdekeltek további információkért Kiss Ildikóhoz fordulhatnak (telefon: 0733-084-200, e-mail: szekelyvagta2021@gmail.com). 


Templombúcsú Jedden

Áldozócsütörtökön, május 13-án 18 órakor tartják a jeddi római katolikus templom búcsúünnepét. A szentmisét ft. Ferencz István aranymisés atya, marosvásárhelyi kisegítő lelkész celebrálja. A szentmise végén aranymisés áldást ad a jelenlévőkre.


Marosvásárhelyi Zenei Napok 

Május 13-án, csütörtökön 19 órától rendkívüli szimfonikus hangversennyel kezdődik az ötvenedik Marosvásárhelyi Zenei Napok koncertsorozata a Kultúrpalota nagytermében. A Marosvásárhelyi TVR-vel közösen szervezett hangversenyen a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Cosmin Morariu vezényli, szólót játszik Viniciu Moroianu zongoraművész. Műsoron: Bach- és Beethoven-művek. 16-án, vasárnap szintén 19 órakor Marosvásárhely fiatal tehetségei címmel tartanak szimfonikus hangversenyt a Kultúrpalota nagytermében. Szólisták a Marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum diákjai: Modiga David, Bârlean George, Magyari Annamária, Fábián Anna, Ciula Raluca, Todoran Teodora Iulia, Nemes Barbara, Bittai Attila. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Remus Grama vezényli. Műsoron: M. Bruch-, J. S. Bach-, Apostolache Zeno-, B. H. Crusell-, H. Vieuxtemps-, A. Dvořak-, F. David-művek. 


Nyílik a Barabás Miklós Céhmarosvásárhelyi kiállítása 

Folytatódik a hagyomány, megrendezi májusi kiállítását a Barabás Miklós Céh Maros megyei csoportja. A tárlatot ezúttal is a Bernády Ház látja vendégül. A BMC-tagok tavaszi seregszemléjére hetedik alkalommal kerül sor. A tárlaton a vizuális művészetek szinte minden ága jelentkezik, 35 festő, szobrász, grafikus, textil- és keramikusművész, formatervező és fotográfus állít ki egy vagy több munkát. A céhtagok és meghívottjaik műveit a május 13-án, csütörtökön 17 órakor kezdődő megnyitón Nagy Miklós Kund művészeti író ajánlja a közönség figyelmébe. A járványügyi szabályok erre a rendezvényre is érvényesek.


László Attila-koncert

A járványügyi helyzet alakulása miatt korábban elhalasztott László Attila-koncertre Marosvásárhelyen május 22-én 19 órától kerül sor a nyári szabadtéri színpadon. Jegyek kaphatók elővételben az attilajegy@gmail.com e-mail-címen, valamint a 0758-133-617-es telefonszámon, 16–21 óra között.