2021. május 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdától folytatódik a tanítás

A végzős diákok kivételével május 5-én, szerdán visszatérnek tanintézeteikbe az iskolások, azon forgatókönyvek szerint, amelyek a vakáció előtt is érvényben voltak. A nyolcadik, tizenkettedik és tizenharmadik osztályosok számára május 9-én, vasárnap ér véget az ortodox húsvét alkalmából kapott egyhetes vakáció, a tavaszi szünidő második része. A végzős évfolyamok számára az eredeti tanévszerkezet szerint ér véget az iskola, a középiskolások június 4-én, a nyolcadikot végzők június 11-én ballagnak. A többi diáknak június 25-én zárul az oktatás.

Oltásmaraton Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi orvosi egyetem a közegészségügyi igazgatósággal, valamint a prefektúrával közösen Marosvásárhelyen is megszervezi az oltásmaratont. Május 14–16. között, előzetes bejelentkezés nélkül bárki igényelheti a koronavírus elleni vakcinát. Az orvosi egyetem udvarán kialakított oltópontokban a Pfizer-Biontech vakcinájával immunizálják a 16 évnél idősebb, oltásban még nem részesült személyeket, lakóhelytől függetlenül. Az oltásmaratonon  marosvásárhelyi és Maros megyei orvosok, asszisztensek, illetve az orvosi egyetem hallgatói is oltanak.

Erdőtakarítási akció

Május 8-án, szombaton az Erdélyi Kárpát-Egyesület a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal támogatásával megtakarítja a Somostetőn áthaladó, következő jelzett turistaösvényeket: Piroska-ösvény: megyei kórház – Somostető – számológépgyár (piros kör), kőmedve – Németkalap (piros sáv), kőmedve – Tudor lakótelep (kék kör). Az akció résztvevői három gyülekezőpontból indulnak legtöbb tízfős, vezetett csoportban, és egy-egy erdőrészt fognak átfésülni. Gyülekező május 8-án 9.30-kor a következő pontokon: a Piroska-ösvény kiindulópontja (az orvosi egyetem és a megyei kórház között, Gh. Marinescu utca), a számológépgyári parkoló és a Somostetőn levő nyári színpad feletti parkoló. Az esemény a járványügyi előírások betartásával történik. A szervezők szájmaszkot, kézfertőtlenítőt, műanyag kesztyűt és ásványvizet biztosítanak. Partnerek: Outward Bound Románia, Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat, Orienter tájfutóklub. Előzetes bejelentkezés a 0733-953-440-es telefonszámon vagy az ekemvh@ekemvh.ro címen.

Büntettek a rendőrök

Az ortodox húsvét alatt, április 30-tól május 2-áig naponta több mint 195 Maros megyei rendőr teljesített szolgálatot a megye területén. Az említett időszakban a hatóságot 300-nál több nem kívánatos eseményhez mozgósították. A rendőrök 40 bűncselekményről szereztek tudomást, ebből 15 személy, 16 vagyon ellen irányult, 8 esetben a közlekedési szabályokat sértették meg az elkövetők. A rendőrség tíz személyt tetten ért. Az észlelt szabálytalanságok miatt a hatóság 497 pénzbüntetést rótt ki több mint 158 ezer lej értékben. Közúti szabálysértés miatt 18 sofőr maradt hajtási jogosítvány nélkül, és öt jármű forgalmi engedélyét vonták vissza.

Szimfonikus hangverseny

Május 6-án, csütörtökön 19 órától szimfonikus hangversenyre várják a klasszikus zene kedvelőit a Kultúrpalota nagytermébe. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Romeo Rîmbu vezényli, Francesco Ionasco hegedűművész szólót játszik. Műsoron: Prokofjev- és Bizet-művek. Jegyek a filharmónia jegypénztárában, online az Eventbook honlapon kaphatók.

Csipike – közönséggel

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház május 7-én, pénteken 18 órától közönség előtt játssza a Csipike című előadást a színház nagytermében. Fodor Sándor meseregényét Király István állította színpadra. A helyek száma korlátozott, ezért telefonos foglalás szükséges a 0740-566-454-es mobilszámon, naponta 9–13 óra között. A színház arra kéri a nézőket, hogy kezdés előtt 10–15 perccel érkezzenek meg. Belépni kizárólag maszkkal lehet, a bejáratnál történő érintésmentes testhőmérés és kézfertőtlenítés után. 6 év alatti gyerekeknek a maszk viselése nem kötelező.

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó