2021. június 20., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétvégenként lezárják a főteret 

Marosvásárhelyen szombaton 14 órától vasárnap 18 óráig lezárják a főteret az autós forgalom előtt. A központi övezet sétálótérként való megnyitására ezentúl minden hétvégén és a hivatalos ünnepnapokon is sor kerül – olvasható a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal közleményében. 

Enyhén nőtt a munkanélküliség 

A Maros Megyei Munkaerő-elosztó Ügynökség adatai szerint márciusban 2,85%-os volt a munkanélküliség a megyében. Egy hónappal korábban 2,74%-os volt az állástalan aktív lakosság aránya. Márciusban 6703 munkanélküli – közöttük 3098 nő – szerepelt a megyei ügynökség nyilvántartásában, az állásnélküliek közül 2052-en részesültek segélyben. A legtöbben – 1815-en – a 40–49 éves korosztályhoz tartoznak. Az állástalanok többsége – 4747-en – vidéki lakos. Iskolai végzettség szempontjából a munkanélküliek közel fele – 45,96% – elemi végzettséggel rendelkezik, 22,36%-nak általános iskolai, 12,49%-nak szakiskolai, 13,77%-nak középiskolai, 4.30%-nak egyetemi, 1,12%-nak posztliceális végzettsége van. A nyilvántartásban szereplők közül 3089-en a nagyon nehezen, 1809-en a nehezen foglalkoztatható kategóriához tartoznak. 

Új székhelyen a jogi személyek adóügyi osztálya 

Marosvásárhelyen a városházával szemben felújított épületbe költözött a jogi személyek adóügyi osztálya. A Győzelem téri volt Igiena szövetkezet egykori fodrászüzletét alakították át a jogi személyek adó- és illetékügyi osztá-lyává. Két pénztárablaknál fogadják az adófizető jogi személyeket, ugyanott található a pénzügyi adóbevallások számára fenntartott ügyfélablak is. 

Be lehet nevezni a Székely Vágtára 

Május 19-éig lehet a háromszéki 10. Székely Vágtára benevezni. A versenyre június 26-án kerül sor a háromszéki Maksa melletti Óriáspince-tetőn. A járványügyi helyzetre való tekintettel nem fogadnak nézőket, a futamokat online eseményként követhetik az érdeklődők. A verseny tétje a budapesti Nemzeti Vágtára való kijutás. Az érdekeltek bővebb információkért Kiss Ildikóhoz fordulhatnak (telefon: 0733-084-200, e-mail: szekelyvagta2021@gmail.com). 

Halálos baleset

Egy 53 éves alsóbölkényi férfi életét vesztette, miközben kerékpáron hazafele tartott. Az illető leesett járművéről, és fejjel az aszfaltnak ütközött. Egyes szemtanúk szerint a férfit a mögötte haladó gépkocsi ütötte el, amit egy 36 éves máramarosi nő vezetett, mások úgy vélték, az autó nem érintette a biciklist. A sofőrnél az alkoholteszt negatív lett, az ügyben rendőrségi kivizsgálás indult. Médiaforrások szerint a férfi nehéz anyagi körülmények között nevelte két kiskorú gyermekét, felesége éppen egy nappal a baleset előtt indult Németországba dolgozni. 

Rendkívüli húsvéti vokálszimfonikus hangverseny 

Április 28-án, szerdán 19 órától a Kultúrpalota nagyterméből rendkívüli húsvéti vokálszimfonikus hangversenyt közvetítenek. A TVR Marosvásárhelyi Stúdiójával közösen szervezett koncerten a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia női karát és vonószenekarát Cristian Sandu vezényli, közreműködik Maria Marica hegedűművész, szólisták: Trozner Kincső szoprán, Iordache Beatrice mezzoszoprán. Cristina László csembalón játszik. Műsoron: J. S. Bach: á-moll hegedűverseny, BWV 1041, G. B. Pergolesi: Stabat Mater. Az élő közvetítés a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhető. 

A brémai muzsikusok 

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház társulata a járvány miatt áprilisban nem játszik közönség előtt. A betervezett mesejátékok élő közvetítésben (live stream), illetve rögzített online előadásként követhetők. Április 30-án, pénteken 18 órától A brémai muzsikusok című mesejáték látható élő közvetítésben. Emellett június 30-áig nézhető meg A kisfiú és az oroszlánok című új, nyolcrészes sorozat. Az előadásra online lehet jegyet váltani az alábbi linken: https://bit.ly/A_kisfiú. A 15 lejes jegy, illetve a belépési kód mind a nyolc részre érvényes.

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó