2020. augusztus 14., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kezdik a segesvári vár leomlott falszakaszának javítását

Hétfőn a Monumentum Egyesület képviselőivel találkozott Segesváron Ovidiu-Dumitru Mălăncrăvean polgármester. A találkozón a vár megrongálódott szakaszának mentési munkálataival megbízott egyesület képviselői átvették a munkamegbízást. A munkálatok elvégzésére az önkormányzat és az egyesület együttműködési egyezményt kötött, amit júniusban hagyott jóvá a városi tanács.


Középiskolába készülők számítógépes elosztása

Július 10-én, pénteken kerül sor a nyolcadik osztályt végzett, a kisérettségin részt vett diákok felvételi eredmény és V–VIII. osztályos jegyátlag szerinti számítógépes elosztására. Mint ismeretes, a tanulók a választott középiskolai osztályok valamelyikébe nyerhetnek felvételt az eredményeik szerinti bejutási sorrendben. Az újdonsült kilencedikesek július 13–20. között iratkozhatnak be a tanintézménybe, amelybe felvételt nyertek, ha ezt elmulasztják, elveszítik a helyet. A betöltetlenül maradt középiskolai helyeket július 24-én hozzák nyilvánosságra. A számítógépes elosztás során beiskolázatlanul maradt diákok, beleértve azokat, akik nem vettek részt az országos képességfelmérő vizsgákon, július 24–30. között választhatnak a megmaradt középiskolai helyekből. 


Ne hagyják utolsó percre!

Mint korábban már hírt adtunk róla, október 30-ig hosszabbították meg a Szülőföldön magyarul program 2019–2020. évi oktatási, nevelési támogatására vonatkozó igénylések benyújtási határidejét. A program lebonyolítói mindazonáltal arra kérik a jogosultakat, hogy amennyiben az oktatási intézmény az igazolást kiadta, ne hagyják utolsó percre az igénylés beküldését, több gyermek esetében viszont csak akkor postázzák azt, ha az igazolást minden gyermek megkapta. Az igénylőlapot a gyermeknek (mint kedvezményezettnek) csak akkor kell aláírnia, ha már elmúlt 18 éves, de még középiskolás, és a szülő igényli számára a támogatást. Amennyiben a már beküldött csomagból kimaradt egy melléklet, azt külön be lehet küldeni, nem kell megint adatlapot kitölteni hozzá. A borítékon ez esetben fel kell tüntetni a Hiánypótlás címszót. Ha a hiánypótlás nem a személyi másolata, a boríték hátoldalára rá kell írni az igénylő személyazonossági számát (CNP). Bővebb tájékoztatás a 0266-244-450 telefonszámon, illetve az info@szulofoldonmagyarul.ro e-mail-címen kérhető. 


Rövid terápia szenvedélybetegeknek – időpontváltozás

A Bonus Pastor Alapítvány által hirdetett kéthetes rövid terápia időpontja megváltozott! A koronavírus-járvány okozta hivatalos intézkedések miatt a programra július 20–31. között kerül sor. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőséggel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőséget nyújt az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra. Helyszín: Szentkatolna, Rebeka Missziós Központ. Jelentkezési határidő: július 15., marosvásárhelyieknek és a környékbelieknek az alábbi elérhetőségen: Adorján Éva – tel. 0743-039-255.


Nyári kamarazeneest és kórushangverseny 

Júliusban szabadtéri előadásokon hetente többször is közönség elé lépnek a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia művészei és meghívottai. 9-én, csütörtökön 19 órakor a marosvásárhelyi Művészeti Szaklíceum Forradalom utca 9. szám alatti székhelyének udvarán a filharmónia fúvós- és ütősegyüttese szórakoztatja a jelenlevőket. Vezényel Remus Grama. Július 12-én, vasárnap reggel 9 órakor a marosvásárhelyi Harmónia utcai görögkatolikus parókia udvarán kórushangversenyre várják az érdeklődőket. Vezényel Vasile Cazan, zongorán játszik Antonia Someşan. Jegyek a filharmónia jegyirodájában kaphatók kedden, szerdán és csütörtökön 10 és 13 óra között. A megmaradt jegyek (összesen nem több mint 60 db) a hangverseny napján a helyszínen 18 és 18.30 óra között vásárolhatók meg. A járványügyi óvintézkedések értelmében a közönségnek az előadás kezdete előtt félórával meg kell érkeznie. Rossz idő esetén a hangversenyt egy későbbi alkalomra halasztják. A jegyek az elmaradt hangverseny időpontjától számítva három munkanapon belül válthatók vissza a filharmónia jegyirodájában. A koncerteken kötelező a védőmaszk viselése. 


Nyáresti orgonahangversenyek

Július 10-én, pénteken 18 órakor megkezdődik a Nyáresti orgonahangversenyek című, immár hagyományossá vált koncertsorozat. Molnár Tünde a Hargita megyei Gagy unitárius templomában Johannes Baumgartner orgonáján játszik. Műsoron: Bach-, Diruta-, Scheidt-, J. Sweelinck-, Telemann-, J. Bernhard-művek. Július 12-én, vasárnap délelőtt 10 órakor a szászrégeni református templomban hallgatható Molnár Tünde orgonajátéka. A művésznő Kerékgyártó István orgonáján Bach-, J. Sweelinck-, Telemann-, Croner-, Liszt-műveket szólaltat meg. Aznap 18 órakor a nyárádandrásfalvi református templomban Nagy Mihály orgonáján Bach-, J. Sweelinck-, Telemann-, L. Cl. D’Aquin-, Croner-, Liszt-műveket játszik. 


Kulturális programok Szovátán 

A Szováta fürdőtelepi Petőfi parkban elkezdődtek a nyári szórakoztató, kulturális programok. A rendezvények pénteken, szombaton és vasárnap 20 órakor kezdődnek, a részletes programról a város Facebook-oldalán lehet tájékozódni. Szervezők: VisitSovata és a helyi önkormányzat.