2022. július 3., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vörös forgatókönyv Szászrégenben 

Március 23-ától, szerdától a vörös forgatókönyv lépett életbe Szászrégenben, a koronavírus-fertőzöttek száma ugyanis meghaladta a 3 ezreléket. 23-ától így bezártak a város kulturális intézményei, illetve a játéktermek, az éttermek és bárok pedig csak a teraszokon fogadhatják a vendégeket. A tanügyi intézmények továbbra is nyitva maradnak, az oktatás az óvodások és az elemi osztályosok fizikai jelenlétével zajlik, a végzős osztályok esetében pedig az osztályközösség fele vesz részt fizikailag a tanórákon. A többi évfolyam (az 5-7., illetve 9-11. osztályosok) továbbra is az online térben tanul – adta hírül Facebook-oldalán Márk Endre, Szászrégen polgármestere. 

Jövő héten a nyolcadikosok próbavizsgáznak 

Március 25-én (ma) az anyanyelvből zajló írásbelivel ér véget az érettségi előtt álló diákok próbavizsgáinak sorozata. A kisérettségire készülő nyolcadikosok jövő héten adhatnak számot tudásukról: 29-én román nyelv és irodalomból, 30-án matematikából, 31-én anyanyelvből írnak. A próbavizsgák célja, hogy a diákok felmérjék jelenlegi tudásszintjüket és tisztában legyenek hiányosságaikkal. A próbavizsgán elért osztályzatok tájékoztató jellegűek, és csak a diák kérésére kerülhetnek be az osztálynaplóba. 

Elkezdődött a regisztráció a húsvéti vásárra 

A marosvásárhelyi Parapács Egyesület a hét végén, március 26–28. között tartja első húsvéti vásárát a várban. A programban számos gyermekfoglalkozás, színházi és bábszínházi előadás, koncert is szerepel. A járványügyi előírások miatt a szervezők bizonyos rendezvényekre korlátozott számú érdeklődőt engedhetnek be, ezekre az eseményekre előzetes regisztráció szükséges. Regisztrálni a www.husvetivasar.ro honlapon lehet. A programokon ingyenes a részvétel, a Borjavaslatok az ünnepi asztalra című, román nyelvű műhelyfoglalkozás kivételével, amelyre 40 lej a belépő. 

KZST-rendezvény az Erdély Tv-ben 

A Kemény Zsigmond Társaság következő „összejövetelét” az Erdélyi Magyar Televízió március 27-én, szombaton 17.30 órai kezdettel közvetíti. Meghívott: Nagy Miklós Kund publicista, akit Csíky Boldizsár a köznyelv eldurvulása témában kérdez (sajtó, kiadványok, színház, utca, intézmények, iskola, parlament stb.). Az adást az ETV 29-én, hétfőn 14 órakor megismétli. 

A Kamaszok színtársulat előadása

A Kamaszok ifjúsági színtársulat a húsvéti vásár rendezvénysorozat keretében március 28-án, vasárnap du. 5 órától, minden járványügyi szabályt betartva, előadást tart Kamaszok voltunk (vagyunk) címmel.  Kozsik József kamaszszínházi produkciója öt különálló jelenetet, a Találkozás, Boszorkány, Magyaróra, Kalapkúra és Szent Péter, a jegyszedő címűeket tartalmazza. Az előadásra a vár Kapubástyájának stúdiótermében kerül sor. A járványügyi szabályok szigorú betartása miatt a helyek korlátozottak, csupán előzetes bejelentkezéssel lehet helyet foglalni a húsvéti vásár internetes oldalán.

Rendkívüli szimfonikus hangverseny 

Március 25-én, csütörtökön (ma) 19 órától rendkívüli szimfonikus hangversenyre várják a klasszikus zene kedvelőit a Kultúrpalota nagytermébe. A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát Theo Wolters hollandiai karmester vezényli, hegedűszóló: Gabriel Croitoru. Műsoron: Beethoven-, Brahms-művek. 

A Vándor Miska az Arielben 

Március 26-án, pénteken 18 órától a Vándor Miska című bábjátékra várják a gyermekeket és felnőtt kísérőiket a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház nagytermébe. Az előadás live stream változatát (élő közvetítés) szórványban élő gyermekeknek ajánlja fel a színház, a kezdeményezést a Bethlen Gábor Alap támogatta. Az előadáson a helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges a 0740-566-454-es telefonszámon (naponta 9–13 óra között). 

Hírszerkesztő: Nagy Székely Ildikó