2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kilenc játszótéren szerelték fel

Kilenc játszótéren szereltek fel a napokban különleges, a fogyatékkal élő, kerekes székben ülő gyerekek számára is használható hintákat Marosvásárhelyen. A megyeközpontban eddig nem voltak ilyen játszótéri elemek, annak ellenére, hogy a sérült gyerekek szülei évek óta kérik.

A halmozottan sérült, tolószékbe kényszerült gyerekek általában sóvárogva nézték, amint egészséges társaik önfeledten hintáznak, csúszdáznak a játszótereken, mivel az átlagos játszótéri bútorzat nem alkalmas arra, hogy ők is használhassák. Mintegy két évvel ezelőtt a marosvásárhelyi Ludodom Egyesület egyedülálló kezdeményezésként, egy nyertes pályázatnak köszönhetően, a székhelyük udvarán kialakított egy integrált játszóteret, ahová olyan elemeket szereztek be – egyebek mellett kerekes székes körforgót, pillangóhintát –, amelyeket a fogyatékkal élő gyerekek is használni tudnak. Bár a fogyatékkal élő gyerekek szülei évek óta kérték az önkormányzattól, hogy számukra is tegyék lehetővé a városban lévő köztéri játszóterek használatát, erre csupán a napokban került sor. 

Cristina Pruteanu, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának illetékese lapunk érdeklődésére elmondta, a városban kilenc helyen szerelték fel az egy- és kétszemélyes hintákat, a kövesdombi parkba, az Alpha Transilvană Alapítvány székhelyének szomszédságában, a víkendtelepi, a Vár sétányon lévő, a somostetői, az Ifjúsági Ház mögötti, a Gyémánt parkbeli, a Supernél lévő, valamint az Egyesülés negyedi parkban lévő játszóterekre.

Bár a játszótéri elemek elé, a talajra jól láthatóan felfestették, hogy fogyatékkal élőknek szánt eszközről van szó, a napokban többen jelezték a közösségi oldalakon, hogy a gyerekek lerohanták ezeket, és az átlagosnál szélesebb hintáról lévén szó, egyszerre sokan másztak fel rájuk, mi több, az esti órákban tinédzserek tették ugyanezt.

Fotó: Nagy Tibor