2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Változatos és mozgalmas,

kellemesnek nem igazán mondható hétvége van mögöttünk. Nagy dolgok történtek az országban, a világban, de nálunk, Marosvásárhelyen is. Óriási, jogos felháborodást váltott ki a hír, hogy az orvosi és gyógyszerészeti egyetem szenátusa még áprilisban arról döntött, hogy a vizsgák tesztkérdéseinek azonosoknak kell lenniük mind román, mind magyar, mind angol nyelven.

Ezt a szabályzatot januárban, két héttel a vizsgaidőszak előtt hozták nyilvánosságra, ami arra kötelezi a magyar oktatókat, hogy a román kollégáik által megfogalmazott tesztkérdéseket fordítsák le, és azok alapján történjen a számonkérés. Emellett kötelezi a közös bibliográfiát, ami azt jelenti, hogy a magyar nyelvű szakkönyvekből a továbbiakban nem lehet tanítani. Ennek nyomán pedig, ahol nem a közös tételek szerint vizsgáztattak, nem fogadták el. 

A másik, a magyarság számára fontos esemény az RMDSZ miniparlamentjének marosvásárhelyi ülése volt, amelyen megerősítették: a magyar emberek érdeke, hogy Európa megerősödjék, és ezáltal Erdély tovább fejlődjék. Az is kiderült, hogy szövetségkötés nélkül az RMDSZ elszigetelődne a belpolitikában, enélkül kisebbségiként lehetetlen az érdekérvényesítés.

Eközben a Regátban tombol a tél, Bukarestben több mint ezer fa dőlt ki a ráfagyott jég súlya alatt, több száz gépkocsi ment tönkre a kidőlt fák alatt.

A politikusok? Ők élték megszokott életüket. A volt „technokrata” miniszterelnök, aki újabban az államfői bársonyszéket húzná ki a jelenleg fungáló elnök alól, és akiről az a hír kering, hogy volt szekusok és nagy-romániások (ő maga is a Nagy-Románia Pártban kezdte el politikai pályafutását) veszik körül, új pártot alapított, és megtartotta első – botrányos – kongresszusát. És pártelnök lett.

És mit csinált az ország első embere? Elment síelni. Utána meg templomba. Bizonyára bűnbocsánatért könyörgött, hogy miatta az egyszrű turisták meg sem közelíthették egy időre a parkolókat vagy az előre lefoglalt panziókat. Mert az elnök sízett.

Itt jön be a képbe Maria Ghiorghiu látnok, aki azt jósolta a hét végén, hogy valami nagyon rossz vár Romániára. 

Nos, nem kell ahhoz látnoknak lenni, hogy tudjuk, rossz irányba haladnak a dolgok ebben az országban. Erre nem a hét végén jöhettünk rá. A nehéz tél csak hab a tortán a gazdasági, politikai visszásságok, visszaélések mellett.

Az erdélyi magyaroknak ráadásul még a nacionalizmussal is meg kell küzdeniük, és arra is vigyázniuk kell, hogy bár a már megszerzett jogok ne csorbuljanak. Mert hiába vannak törvények, ha nem tartják be őket. Ezért valóban fontos lesz, hogy az elkövetkezőkben erős magyar képviselet legyen Brüsszelben, a helyi önkormányzatokban és a törvényhozásban. Mert különben sok, az elmúlthoz hasonló hétvégére számíthatunk.