2020. július 11., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn támogatási szerződést írt alá Gyulafehérváron Csibi Attila Zoltán erdőszentgyörgyi polgármester és a központi regionális fejlesztési ügynökség igazgatója.

A megállapodás értelmében több mint hétmillió lejből korszerűsítik és bővítik a kisváros kórházának járóbeteg-rendelőjét. A projekt a belgyógyászati, a gyermekgyógyászati, az általános sebészeti és a szülészeti-nőgyógyászati szakrendelőket foglalja magába, amelyek utolsó generációs eszközökkel és gépekkel gazdagodnak. A beruházás célja európai szintű, minőségi egészségügyi szolgáltatások nyújtása. 

– Rég dédelgetett álmunk, hogy a kórházunkat modernizáljuk, és szolgáltatásait bővítsük. Ezt megvalósítani saját forrásból szinte lehetetlen, de az operatív fejlesztési programnak köszönhetően lehetőségünk nyílt pályázni, így 2022 őszére, reményeink szerint, elkészülhet a modern intézmény. A jelenlegi kórház épülete több helyen is felújításra szorul, néhány orvosi eszköz elévült vagy teljesen hiányzik. Ezt fogjuk a pályázatból pótolni – magyarázta a polgármester, hiszen azt szeretnék, ha a helyieknek és a környékbelieknek nem kellene minden esetben a megyeközpont szakrendelőihez fordulniuk, hanem a felmerülő betegségeiket helyben is tudnák kezeltetni. Ez elsősorban az időseknek és a kisgyerekeknek jelentene nagy segítséget.

A projekt a kórház épületének korszerűsítését és bővítését, valamint a járóbeteg-ellátás minőségének javulását és a rendelők könnyebb elérhetőségét fogja szolgálni. Felújítják az épület tetőszerkezetét, a helyiségeket átszervezik a hatékonyabb kihasználás érdekében, továbbá emelettel bővítik az ingatlant. Az alsó szinten élelmiszerraktárak, konyha, öltözők és kazánház, a földszinten várótermek, röntgengép, orvosi laboratórium, szakorvosi rendelők, az emeleten orvosi rendelők, öltözők, leletek feldolgozására alkalmas laboratóriumok lesznek berendezve. Az építési és korszerűsítési munka idejére nem zárják be a kórházat, hanem a szakrendelőket ideiglenesen átköltöztetik az intézmény olyan részeire, ahol éppen nem zajlanak munkálatok.

A beruházás értéke 7.041.094,98 lej, amelyből mintegy 6,9 millió lej vissza nem térítendő támogatást (1,48 milló eurót) európai forrásokból biztosítanak a regionális operatív program 8.1-es altengelye (egészségügyi és szociális infrastruktúra bővítése a polgárok egészségi állapotát illető egyenlőtlenségek csökkentése, a társadalmi beilleszkedés érdekében a szociális és közegészségügyi szolgáltatások javítása révén), a várost csupán kétszázalékos önrész terheli. A projektet 2020. szeptember 30-ig kell megvalósítani, és ez nemcsak a Kis-Küküllő parti kisváros ötezer lakóját, hanem a folyó felső vidékének közel harmincezer lakosát is érinti.

– A beruházás által a Rhédey Claudia téri épület külseje, szerepe és felszereltsége módosul, a lakosság felújított, korszerű orvosi egységet használhat majd. A korszerűsítés európai szintre emeli a járóbeteg-rendelőt, valamint fokozott higiéniai és fertőtlenítési lehetőségeket nyújt az egészségügyi ellátásban. Így ellenőrizhetővé válik a betegségek terjedése egy sűrűn látogatott helyiségben – nyilatkozta az aláírás után a város vezetője.

Nem kis beruházást hoz a kisvárosnak a szerződés 

Fotó: facebook.com/Csibi Attila Zoltán