2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újabb termelőegységek a DAW Benţa csoportnál

Október 31-én, csütörtökön ünnepélyes keretek között felavatták Marosszentkirályon a Daw Benţa csoport két új termelőegységét, az expandált polisztirén lemezeket és a homlokzati hőszigetelésnél alkalmazott ragasztóanyag-gyártó részleget. A beruházás hétmillió euróba került.

Az eseményen a Benţa csoport helyi képviselője, Remus Aurel Benţa és a németországi DAW csoport egyik tulajdonosa, dr. Ralf Murjahn köszöntését követően a prefektus, a megyei tanácselnök és a község polgármestere méltatta az esemény jelentőségét.

Fotó: Szer Pálosy Piroska


 Amint Remus Aurel Benţa társtulajdonos hangsúlyozta, a Benţa csoport képviseli Európa legnagyobb festék-, lakk- és hőszigetelőrendszer-gyártójának, a 130 éves hagyománnyal rendelkező németországi DAW csoportnak az érdekeit az országban. Tavaly januárban döntötték el, hogy a piaci igények növekedésével bővítik gyártókapacitásukat, és ezt abban a közösségben teszik, amelyben 18 éve elkezdték a DAW csoport termékeinek a forgalmazását. A háromhektáros új ipari létesítmény tulajdonosa kérdésünkre kifejtette, a beruházás azért vált szükségessé, hogy ezáltal megerősítsék pozíciójukat az építőiparban. Elmondása szerint az elképzeléstől a megvalósításig nem volt zökkenőmentes a folyamat, de az akadályokat sikerült legyőzni. Így a terület felvásárlásának bonyodalmaitól a környezetvédelmi engedélyek kibocsátásáig összehangolt tevékenységre és komoly beruházásokra volt szükség, hogy a termelési folyamat környezetvédelmi szempontból is zöld utat kaphasson. Többek között külső-belső szivattyúhálózatot, hő-, füst- és tűzérzékelőket szereltek, amelyek hangjelzésére ajtók nyílnak vagy záródnak. Az új munkahelyek létesítésével kapcsolatosan kiderült, hogy nem várható alkalmazáshullám, mivel mindkét termelőegység teljesen automatizált, így többnyire a robotgépeket és a számítógép-vezérlést kell felügyelni. Három országban vannak jelen: Romániában, Bulgáriában és a Moldovai Köztársaságban, és az exporttermékek kilencven százalékát Maros megyében állítják elő.

A ragasztógyár igazgatóját megkértük, dióhéjban ismertesse a technológiai folyamatot. Amint Hajducsi Zsolt kifejtette, a bővítést a piaci igények növekedése tette szükségessé, mivel a termelési kapacitás meghaladta a keresletet. Ez év áprilisában érkeztek meg az első autók a felszereléssel, szeptemberben pedig már elindíthatták a tesztgyártást, ami komoly és összeforrott csapatmunka eredménye. Az új részlegen az előzőhöz képest dupla mennyiségű ragasztóanyagot állítanak elő. A porragasztó gyártási folyamata során többkomponensű port kevernek össze, a receptek számítógépbe vannak betáplálva, a folyamat teljesen automatizált. A por annyira száraz, hogy a laboratóriumi értékek szerinti nedvességtartalom maximum 0,3. A gyártási kapacitás 11-12 tonna óránként, váltásonként öt alkalmazott látja el a robotgépeket a szükséges kellékekkel. Az alapanyagok az erdélyi régióból származnak, a ragasztóanyag Németországból. Az exporttevékenységet Görögországra is kiterjesztették. A gyárlátogatáson ismertették a poliészterlapok gyártási folyamatát is. A granulátumokat külföldről szállítják, tárolják, és gőzölve növelik meg a térfogatukat. Présbe kerülve gőz hatására hat köbméteres nagy téglalapokká alakítják, amelyeket száradás után a vágóvonalon szeletelnek a megfelelő méretre és vastagságra. A termelési kapacitás hozzávetőleg 1.500 köbméter hőszigetelő lemez naponta. Mint Remus Benţa kifejtette, kezdetektől az együttműködés és a hűség, valamint a partnerek bizalma volt a DAW Benţa csoport fejlődésének a hajtómotorja, és az elkövetkezőkben is ezen az úton fognak majd haladni.