2020. szeptember 23., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tízezer lejes büntetés diszkrimináció miatt 

Hátrányos megkülönböztetés miatt tízezer lejre büntetett meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács egy marosvásárhelyi taxisofőrt, aki elutasította egy kerekes székben lévő, mozgássérült kiskorú szállítását. A gyereket az édesanyja kísérte. A döntést egyhangúlag hozta meg a testület. Az elutasítás közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül, amely megsértette a szolgáltatásokhoz való hozzáférés jogát egyenlő feltételek mellett – áll a diszkriminációellenes küzdelemmel foglalkozó tanács nyilatkozatában. 

A megyei kórházban is végeznek koronavírustesztet 

Augusztus 3-tól, hétfőtől a Maros Megyei Klinikai Kórház orvosi szolgáltatásai a SARS-Cov2 vírusfertőzés RT-PCR-kimutatási tesztjével bővültek. Az intézménynek napi tíz teszt elvégzésére van kapacitása. A kórház orvosi elemzéseket végző laboratóriumában zajló teszteléshez előzetes időpont-egyeztetés szükséges. A vizsgálat ára 350 lej. Előjegyzésért hétfőtől péntekig 7.30–8.30 óra között a 0365-882-609 telefonszám hívható. A teszteredményeket igény szerint román vagy angol nyelven állítják ki – tájékoztatott közleményben a megyei klinikai kórház sajtóosztálya.  

Őszi lángolások

Veress Endre költő, méhészeti szakíró. Megjelent kötetei: Hazatérés (Litera Könyvkiadó, Bukarest, 1980), Csengőkóró (Litera, 1981), Évelő álmok (Litera, 1984). A rendszerváltozás után A szavak fények című kötetét a Lyra Kiadó gondozásában 2005-ben jelentette meg. A 89-es forradalom után több írása jelent meg a Vasárnap című katolikus hetilapban. Bár az idő elszaladt felettük, a Garabontzia Könyvkiadó gondozásában megjelentek a nem közölt alkotások az Őszi lángolások című kötetben. Megrendelhető a www.garabontzia.eu honlapról vagy személyesen a Forradalom utca 4. szám alatt.

Egylejes könyvek vására 

Augusztus 15-én, szombaton 10 órától 13 óráig újra megtartják az egylejes könyvek vásárát a marosvásárhelyi, Arató utca 6. szám alatti Góbé antikváriumban. 

Fotópályázat 

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület marosvásárhelyi szervezete fotópályázatot hirdet Épített örökségünk Maros megyében címmel, a Székelyföld Napok keretében. A pályázaton bárki részt vehet. A részvétel ingyenes, a fotókat elektronikusan kell beküldeni szeptember 15-ig az atixzs@yahoo.com e-mail-címre. Bővebb tájékoztatás az esemény Facebook-oldalán. 

Új rövid terápiás program a Bonus Pastornál 

A Bonus Pastor Alapítvány a júliusi programjára való túljelentkezés miatt az augusztus 31. – szeptember 11. közötti időszakra újabb rövid terápiás programot hirdet szabadulni vágyó szenvedélybetegek és hozzátartozók számára. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, játék- vagy társfüggőséggel terhelt életmódjukon. Az alkalom jó lehetőséget nyújt az egyéni és a kapcsolati gyógyulásra. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni marosvásárhelyiek és környékbeliek számára Adorján Évánál lehet a 0743-039-255-ös telefonszámon. 

Főszerepben a barna medvék

A marosvásárhelyi állatkert Ismerkedjünk az állatokkal! című vakációs programja augusztus 15-én, szombaton délelőtt 11 órakor a barna medvék kifutójánál folytatódik. A gyermekeknek és felnőtt kísérőiknek egyaránt ajánlott tevékenység az oktatósorozat nyolcadik állomása. 

Autótúra oldtimerekkel 

Az európai oldtimer autók fesztiválja részeként a hét végén, augusztus 15-én, szombaton és 16-án, vasárnap kastélytúrát szerveznek. A találkozó a gernyeszegi Teleki-kastély udvarán lesz augusztus 15-én. 16-án innen indulnak túrára a régi autókkal, megállnak a marosszentgyörgyi Máriaffi-kastélynál, a nagyernyei Bálintitt-kastélynál, a sáromberki Teleki-kastélynál, felkeresik a vajdaszentiványi Zichy-kastélyt és az abafájai Huszár-kastély romjait, majd a marosvécsi kastélynál tett látogatás után visszatérnek Gernyeszegre. 

Hírszerkesztő: Nagy Székey Ildikó