2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Azokban a tanintézményekben függesztik fel szeptember 25. és 29. között az oktatást, amelyekben szavazóhelyiségeket rendeznek be. Mara Togănel prefektus, Ioan Matei, a Maros Megyei Statisztikai Hivatal igazgatója és dr. Iuliu Moldovan, a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője szerdán sajtótájékoztatón számolt be a szeptember 27-i helyhatósági választások előkészületeinek helyzetéről.

Mara Togănel elmondta, hogy a 2.102.360 szavazólapot átvette a megyei kerületi választási iroda (BEJ), és szombaton fogják kiszállítani a vidéki szavazókörzetekbe rendőri és csendőrségi kíséret mellett.

A megyében 477.291 szavazópolgár szerepel az állandó választási névjegyzéken, 570 szavazókörzetet rendeztek be, kettővel többet, mint a legutóbbi választáskor. A két plusz szavazókörzet közül az egyik Rücsön, a másik Jedden található. Megérkeztek a megyébe a „votat” felirattal ellátott pecsétek, valamint az öntapadós bélyegek is.

Az idei szavazás rendkívüli körülmények között zajlik, ezért védőanyagokat is használnak: maszkokat, fertőtlenítőszereket, kesztyűt. Ezek is megérkeztek a megyébe, és csütörtöktől kezdik kiszállítani a vidéki szavazóirodákhoz. A prefektus szerint a szavazás bizonságos lesz, ha mindenki betartja a törvényes előírásokat. A szavazóirodák biztonságáról a rendőrség, a csendőrség és a tűzoltóság gondoskodik.

Hangsúlyozta: csak azokban a tanintézményekben függesztik fel szeptember 25. és 29. között, azaz pénteken, hétfőn és kedden az oktatást, amelyekben szavazóhelyiségeket rendeznek be a vasárnapi helyhatósági választásokra. Ezekben online folyik majd az oktatás – mondta a prefektus.

A szavazás menetrendje a következő: a választópolgárnak a szavazókörzet előtt megmérik a lázát, maszkot tesz fel, kesztyűt húz, majd amikor lehet, belép a szavazóirodába. A személyazonossági igazolványát ő maga teszi be az azonosító készülékbe, elveszi a szavazólapot, a pecsétet, ő maga ragasztja fel a votat címkét a személyi kártyájára. Majd egy erre kijelölt úton elhagyja a szavazóirodát.

Iuliu Moldovan is a fertőzésveszély csökkentéséhez fontos elemekre hívta fel a figyelmet: maszk, megfelelő távolságtartás, fertőtlenítés stb.

Mozgóurnát szombaton 18 és 20 óra között kell igényelni

A mozgóurnákkal előbb a nemcovidos betegekhez mennek el, ugyanígy tesznek a kórházakban is, a megfelelő specifikus intézkedések betartásával.

Ioan Matei arról beszélt, hogy mindent előkészítettek ahhoz, hogy a szavazás megfelelő körülmények között járjon le, felkészítették a polgármestereket, illetve hogy urnazárás után a körzetek a megyei választási irodába szállítják a szavazócédulákat és a jegyzőkönyveket.

Mindenki ott szavaz, ahová a személyazonosságija szól. Egyébként minden szükséges információ időben megtalálható lesz a roaep.ro honlapon.