2022. szeptember 25., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az RMDSZ eddig jól együtt dolgozott Florin Cîţu kormányfővel, és míg Klaus Iohannis nem nevesít más miniszterelnököt, nem lehet más a célja, mint támogatni a jelenlegi kormányfőt – erről Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője beszélt kedd este az Erdélyi Magyar Televízióban. A 24plusz című műsor meghívottjaként Karácsonyi Zsigmond újságíró pedig úgy vélekedett: nemcsak az RMDSZ tart ki a kormányfő mellett, hanem Florin Cîţu is a szövetség és tervezetei mellett.


Mindaddig, míg Klaus Iohannis államfő nem nevez meg mást kormányfőnek, az RMDSZ kitart Florin Cîţu mellett, hiszen a jelenlegi miniszterelnökkel jól együtt dolgozott a szövetség – állítja Hegedüs Csilla. Az RMDSZ szóvivője úgy véli: „ez a kérdés akkor fog felmerülni, amikor kiderül, hogy ki nyeri meg a Nemzeti Liberális Párton belül a pártelnökségért zajló harcot”. Ennek oka, hogy az új pártelnök lesz az, aki tárgyalni fog az államfővel, „hiszen az államfő az, aki nevesíti a miniszterelnököt, ha például sikeres lesz a bizalmatlansági indítvány, vagy pedig, hogyha egy új szavazást kell kérni a parlamentben” – fejtette ki Hegedüs Csilla. Az RMDSZ szóvivője szerint „a Nemzeti Liberális Párt és az USR PLUS pártszövetség között van a balhé”, az RMDSZ és a PNL között nincs ilyen, „mi köszönjük, eddig is dolgoztunk, és ezután is szeretnénk dolgozni” – hangsúlyozta Hegedüs. 

Karácsonyi Zsigmond újságíró, a Népújság főszerkesztője szerint nem csak az RMDSZ tart ki a kormányfő mellett: „A Saligny-program az RMDSZ kezdeményezése, Cseke Attilának jó néhány olyan kezdeményezése volt, amit támogatott Cîţu, és akár a Tánczos Barna-féle kezdeményezések mellett is markánsan kiállt.” Cîţunak valószínűleg „szüksége van ezekre a szakértőkre, akik jelenleg képviselik az RMDSZ-t a kormányban ahhoz, hogy a kormányprogramot, a koalíciós programot megvalósítsa, és bízik az ő komolyságukban” – tette hozzá Karácsonyi Zsigmond.