2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Viharos idővel köszöntött be a hét első napja. Viharos idők várhatók a politikában is. Tegnap olvasták fel a parlamentben az energetikai miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt, vasárnap hozta nyilvánosságra a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője dörgedelmes nyílt levelét, amelyben egyes RMDSZ-vezetőknek azt veti a szemére, hogy nem támogatják a hamarosan sorra kerülő parlamenti választásokon a magyar baloldal kormányfőjelöltjét. 

Egyre jobban elmérgesedik a belső konfliktus a Romániát megmenteni akaró USR-ben is. A párt vezetői kölcsönösen hazugsággal vádolják egymást. Az elnök előbb lemondással fenyegetőzött, utóbb – talán mert senki sem ijedt meg a fenyegetőzéstől –, letagadta. Vagyis hazudott. Aztán csak lemondott. A liberálisok meg a munkaügyi miniszter menesztését követelik. 

De feszültség van „aranyoséknál” is. A párt társelnökét saját társelnöke „fúrja”, és ki akarja billenteni nemcsak a pártelnöki tisztségből, de kizárná a szervezetből is. Egyébként az AUR elnökéről is kiderült, hogy notórius hazudozó. (Már akkor gyanús volt, amikor az úzvölgyi román–magyar konfliktus során azt állította, hogy a magyarok ok nélkül megtámadták és megverték.) Legutóbb azt állította, hogy a múlt héten részt vett a spanyol VOX párt által szervezett madridi konferencián. Amiből egyetlen szó sem igaz, meghívót sem kapott az eseményre. A VOX képviselői „megdöbbentőnek” nevezték Simion 

viselkedését, hazugsággal vádolták Twitter-bejegyzései miatt, amelyekben azt állította, hogy a PNTCD mellett ő is Romániát is képviselte a csúcstalálkozón. Valamilyen csellel sikerült egy fotót is készítenie a Vox egyik vezetőjével a VP Plaza España Design Hotel előcsarnokában, ahol a konferencia zajlott. Azonban az is kiderült, hogy kirúgták a konferenciáról. Az AUR elnöke persze tagadja ezt, azt állítja, hogy abban a szállodában szállt meg, ahol a konferenciát tartották, és a Twitter-bejegyzés sem tőle származik. 

Nem csoda, hogy közszájon forog a mondás: – Honnan lehet tudni, hogy egy politikus hazudik? – Hogy mozog a szája. 

Pár éve Allan Pease, a világ egyik legismertebb szakértője profi hazudozóknak nevezte a román politikusokat. Iulian Fota professzor szerint pedig „Romániában az adott szó nem számít. Azért vannak hazug politikusaink, mert mi hazugsággal táplálkozunk”.

Bárcsak a Btk. büntet(het)né a folyamatos és előre megfontolt szándékkal (választási kampányban) elkövetett hazugságokat…