2022. augusztus 9., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hat nap a regisztrálásra

Június 17-én, pénteken 10 órakor kezdődik a háztartási gépek roncsprogramjának első fordulója. Az első szakaszban mosógépekre, mosogatógépekre és hűtőszekrényekre lehet értékjegyeket lefoglalni.


Fotó: Szer Pálosy PiroskaA program idei újdonsága, hogy nem lehet új televízióra cserélni a régit, a lefoglalt értékjegyek felhasználására pedig az eddigi 15 nap helyett hét nap áll rendelkezésre.

Tavaly sokan regisztráltak és igényeltek értékjegyeket, amelyeket azonban utólag nem használtak fel. Ezt elkerülendő vezették be a hétnapos levásárlási határidőt. Egy másik idei szigorítás, hogy akik regisztráltak a programra, de a megadott határidőig nem használták fel az értékjegyet, a következő szesszióban már nem igényelhetnek támogatást ugyanarra a típusú háztartási gépre. A program 2022-es kiadásának prioritása a nagy energiafogyasztó háztartási gépek lecserélésének támogatása, ezért vették ki a televízió vásárlásának a lehetőségét. Mivel a program alapvető célkitűzése a szén-dioxid-kibocsátás minél nagyobb mértékű csökkentése, az alacsonyabb fogyasztású televíziók lecserélése helyett a fennmaradó összeget a nagyobb energiafogyasztású háztartási gépek – légkondicionáló berendezések, hűtőszekrények, fagyasztók, mosógépek, ruhaszárítók stb. – vásárlására irányítják. A háztartási gépek roncsprogramja, akárcsak tavaly, két fordulóban zajlik, az első fordulót június–júliusban, a másodikat pedig november–decemberben szervezik meg. Az első fordulóban június 17-étől kezdődően hozhatnak létre felhasználói fiókot a lakosok a Környezetvédelmi Alap erre a célra létrehozott internetes felületén (https://electrocasnice.afm.ro/b/ ). Azok, akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal, használhatják azt, az értékjegyek igénylése a következő szakaszokban zajlik:

– Június 17–23. között lehet regisztrálni a programra, felhasználói fiókot létesíteni.

– Az I. szakasz június 24-én délelőtt 10 órakor indul, és június 30-ig vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban mosógépekre, mosogatógépekre és hűtőszekrényekre lehet értékjegyeket lefoglalni.

– A II. szakasz július 1-jén kezdődik, és július 7-éig vagy a támogatási összeg kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban laptopokra és táblagépekre lehet értékjegyet lefoglalni.

– A III. szakasz július 8-án kezdődik, és július 14-éig vagy a keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet értékjegyet igényelni.

A vásárlási utalványok értéke megegyezik a tavalyival: a mosó- és mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, hűtők, fagyasztóládák, ruhaszárító gépek lecserélésére 400 lejes értékjegy, porszívókra 200 lejes vásárlási utalvány, laptopokra 500 lejes utalvány, táblagépekre pedig 300 lejes értékjegy jár.