2022. december 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tájékoztató körúton népszerűsítették a Sapientia kínálatát

A járványhelyzet szülte korlátozások miatt az utóbbi két évben elmaradt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hagyományosnak számító felvételi tájékoztató körútja, de november 14–18. között ismét „házhoz ment” az egyetem, az ország magyar középiskoláiba látogatott el, és ismertette a diákokkal a képzéskínálatot, valamint a sapientiás hallgatói élettel kapcsolatos tudnivalókat.

A tájékoztató körúton több mint 3500 erdélyi magyar középiskoláshoz jutottak el a Sapientia EMTE önkéntes hallgatói, akik vállalták, hogy részt vesznek a kezdeményezésben, és ismertetik a csíkszeredai, kolozsvári, marosvásárhelyi karok, illetve a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ oktatási kínálatát és az egyetemistalét előnyeit. A tájékoztató körút kiváló alkalom a középiskolások számára, hogy közvetlenül a Sapientián tanuló diákoktól szerezzenek információkat az egyetem képzéskínálatáról, az egyes szakokkal kapcsolatos részletekről, a diákéletről, és a felvételivel kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik nekik. A találkozókon a diákok az egyes szakok bemutatása mellett személyes történeteket, saját tapasztalataikat is megosztották fiatalabb társaikkal, beszámoltak az elhelyezkedési lehetőségekről, hogy segítsenek nekik a pályaválasztásban, hiszen az egyetem nagy hangsúlyt fektet a jövőkép, a szakhoz kapcsolódó szakmák ismertetésére – derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből. A beszélgetések során mutatkozó érdeklődés, a feltett kérdések pedig egyértelműen arról tanúskodtak, hogy szükség van az ilyen bemutatókra, hiszen a középiskolások első kézből nyerhetnek betekintést a szakkínálatba, miközben egy-egy személyes történet ösztönözheti őket egy adott szak választására.

Csíkszereda és Kolozsvár vonzáskörzetében négy-négy, míg Marosvásárhely környékén két csapat látogatott el a középiskolákba, minden csapatban egy-egy hallgató képviselte az egyetem három karát. A csapatok Brassótól, Gyergyószentmiklóson és Nyárádszeredán át, Máramarosszigetig, illetve Aradig jutottak el. Jövő év márciusában az egyetem mindenik helyszínén nyílt napokat szerveznek péntekenként, ugyanakkor egy újdonság is segíti a leendő hallgatókat, hogy megismerkedjenek az intézménnyel: virtuális séták segítségével minden épületet online „körbejárhatóvá” tettek. Ezek a www.sapientia.ro honlapon a Rólunk menüpontban érhetők el.