2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar labdarúgó-válogatott hatvanöt éve elvesztett berni világbajnoki döntőjére emlékezett múlt héten az Aranycsapat Testület.

„Németországban öt évvel ezelőtt a hatvanadik évfordulóra állami ünnepségsorozatot tartottak, mert ez a diadal számukra sorsfordító volt a II. világháború után, ugyanis visszaadta nekik a nemzeti önbecsülésüket. Ezzel szemben Budapesten tüntetéssorozat kezdődött az elveszített döntő után, elsődleges célpontja Sebes Gusztáv szövetségi kapitány és Puskás Ferenc volt” – mondta az Aranycsapat Testület elnöke.

Id. Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a sportújságírók az Uruguay elleni elődöntőt választották az évszázad mérkőzésének, amelyen a magyarok hosszabbításban 4-2-re győzték le az akkor címvédő dél-amerikaiakat. „Az Aranycsapatnak az 1956-os forradalom vetett véget, így a történelem elvette tőlünk az utána következő éveket” – zárta szavait az elnök.

Az Aranycsapat Testület alelnöke arról beszélt, hogy valami megtört a legendás csapatban, amikor a 2-0-s előny után az NSZK a 19. percre egyenlített. „Az a hit fogyhatott el, hogy meg tudják nyerni. A tudás és a küzdelem megvolt” – mondta. Bajkai István kifejtette, a magyarok még így is jobbak voltak, noha végül vereséget szenvedtek. „Legyőzték az Aranycsapatot, de azt nem tudták bebizonyítani, hogy jobbak nála” – fogalmazott.

Az Aranycsapat úgy várta a svájci világbajnokság 1954. július 4-én rendezett berni döntőjét, hogy 1950 májusa (az Ausztriától elszenvedett vereség) óta nem kapott ki. Ellenfelét, az NSZK-t pedig a csoportkörben 8-3-ra legyőzte, ahogy Bajkai fogalmazott, „könnyedén, leiskolázva”. A fináléban Puskás és Czibor Zoltán góljaival a nyolcadik percben már 2-0-ra vezetett, azonban a rivális tíz perc alatt egyenlített, majd Helmut Rahn a 84. percben a győztes gólt is megszerezte. A hátralévő időben Puskás ugyan másodszor betalált, de gólját nem adta meg a játékvezető, így az NSZK hatalmas meglepetésre 3-2-re győzött.

Az Aranycsapat tagjai az NSZK elleni vb-döntőben: Puskás Ferenc, Grosics Gyula, Lóránt Gyula, Hidegkuti Nándor, Bozsik József, Zakariás József, Lantos Mihály, Buzánszky Jenő, Tóth Mihály, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán.

Fotó: Schirner Sportfoto