2019. augusztus 18., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Május 18–19-én a kolozsvári BBS Life Egyesület IQ Builders – Hatékony tanulási stratégiák villámolvasással címmel tanfolyamot szervez, amelyre meghívja a marosvásárhelyi magyar nyelvű líceumi igazgatókat és aligazgatókat, valamint azon helyi tanárokat, akik jövőre 12. osztályokban lesznek osztályfőnökök. 

A tanfolyam elsősorban diákoknak és tanulni vágyó felnőtteknek ajánlott. A tanfolyam trénere az egyesület alelnöke, Téglás Rezső. A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges. Helyszín: a Mărăşti utca 13. szám alatti Caritas Teréz Anya Nappali Foglalkoztatóközpont. Szombaton 9–18 óra között, vasárnap 9-től 17 óráig zajlik a tanfolyam, a kényelem végett a résztvevőknek ajánlott saját házicipőt, papucsot is vinni. A fent említett kategóriákon – líceumi igazgatók, aligazgatók, tanárok, akik jövőre 12. osztályokban lesznek osztályfőnökök – kívül segítő alapítványoknál dolgozó személyek (Gyulafehérvári Caritas, Hifa egyesület, Diakónia, Alfa Alapítvány stb.) is ingyen vehetnek részt ezen a képzésen, a más kategóriába tartozók számára a képzés díjköteles. A tanfolyamon többek között a következő technikákat sajátítják el a résztvevők: 

1. A Paul Scheele által kifejlesztett villámolvasás 

2. Belső képáramoltatás (memória, kreativitás és IQ-fejlesztő módszer)

3. Memóriafogasok – gyors és látványos memóriafejlesztő módszer

4. Elmetérképezés – Tony Buzan világhírű jegyzetelési módja

5. Idegennyelv-tanulási stratégiák 

6. Gyorsolvasás

…és még sok-sok más hatékony tanulási fogást/technikát, melyek a két nap végén már használhatók önálló részekként vagy egészként is. Röviden összefoglalva, két agyféltekés tanulási módszerek változatos csokrát nyújtják át a kétnapos képzés alatt. 

A tanfolyamon bemutatott módszereket az egyesület alelnöke, Téglás Rezső személyiségfejlesztő tréner immár öt éve sikeresen oktatja egész Romániában román és magyar nyelven egyaránt. Az eddig részt vevő tanárok és iskolaigazgatók visszajelzése alapján a módszer nagy segítség tud lenni a pedagógusok kezében is, mert a tanár az, aki a diákok számára a hatékony tanulási módszereket talán a legeredményesebben tudja közvetíteni. Pedagógusokon és diákokon kívül ajánlott, ha valaki ezen helyzetek valamelyikében van, akkor feltétlenül érdemes eljönnie a tanfolyamra:

– kritikus fontosságú vizsga vár rá; 

– külföldre utazik pár heten/hónapon belül, és gyorsan kell megtanulnia egy idegen nyelvet;

– karriert szeretne váltani, és gyorsan akar fejlődni egy adott tematikában;

– hatalmas mennyiségű írott információn kell keresztülrágnia magát, és emlékezni is kell a tanultakra; 

– memóriáját szeretné fejleszteni; 

– lemaradását a tanulásban rövid idő alatt szeretné behozni;

– az elolvasott anyagokat szeretné könnyen felidézi. 

A helyek száma a terem mérete által korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni a május 18–19-i tanfolyamon. A részt vevő igazgatókkal és tanárokkal a helyszínen megbeszélhető annak a lehetősége, hogy hogyan juttathatók el hatékonyan ezek az információk az iskolákba. További információk az IQ Builders vagy a BBS Life Facebook-oldalakon vagy a 0756-697-799-es telefonszámon kaphatók – áll a Benkő Krisztina által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.