2021. november 28., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyszerűsítették az új áramszerződés megkötését

A fogyasztók továbbra is nagy érdeklődéssel követik a villamos energia árliberalizációjával kapcsolatos tudnivalókat, pontosabban az új szerződések megkötésének lehetőségeit. Eredetileg január 31-ig kellett volna megkötni az új szerződéseket, hogy a fogyasztóknak ne általános szolgáltatói, magasabb áron számlázzanak. Egy új hatósági rendelettel a határidőt 6-8 hónappal kitolták, a szerződéskötési procedúrát leegyszerűsítették. Nagy-Bege Zoltán, az Energiaszabályzó Hatóság alelnöke a legújabb tudnivalókat, a határidők módosítását ismertette olvasóinkkal. 

Január 20-án, szerdán este jelent meg a román nyelvű Hivatalos Közlönyben az országos Energiaszabályzó Hatóság 5-ös számú rendelete, melynek lényege, hogy körülbelül hatmillió fogyasztónak több időt hagy a döntés meghozatalára, hogy a lakosság több információhoz jusson ez idő alatt, hogy egyszerűsödjön a szerződéskötés procedúrája, a torlódásokat elkerülendő a kapcsolattartó központokban. A hatóságilag kiadott szabályzat értelmében a villanyáram szabadpiacán hat, az Electrica esetében nyolc hónapos átmeneti időszakot vezetnek be.

Forrás: investmenreports.co


Nagy-Bege Zoltán elmondta: – Ez idő alatt a szolgáltatók árengedményt adhatnak az általános szolgáltatói árból, a legjobb szabadpiaci árajánlatok szintjéig. A szolgáltatók a havi számlákkal folyamatosan tájékoztatót kell küldjenek, amelyben elmagyarázzák a liberalizáció lényegét, hogy az mit jelent, hogy milyen árajánlataik vannak a szabadpiacon, s milyen szinten van az általános szolgáltatói ár. A legfontosabb, hogy havonta űrlapot küldenek a fogyasztóknak, amivel leegyszerűsítik a szerződési procedúrát. Ezen az űrlapon legalább három árajánlat lesz feltüntetve. Szerepelni fog a legalacsonyabb szabadpiaci ár, melynek szintjéig az árengedményt a következő hat hónapban alkalmazzák. Az Electrica bejelentette, hogy nem hat, hanem nyolc hónapon át, augusztus végéig fogja alkalmazni az árengedményt. A fogyasztó, miután kiválasztotta a neki megfelelő árajánlatot, aláírja az űrlapot, és visszajuttatja a szolgáltatónak. Ezt megteheti postán, e-mailben vagy személyesen az ügyfélfogadó irodákban. Miután ez megtörtént, életbe lép az új szerződés. Nincs szükség más ügyintézésre a fogyasztó részéről. A következő számlával megkapja az új szerződést. Az új számlát a fogyasztó által választott szabadpiaci árral állítják ki. Ez az eljárás csak akkor érvényes, ha a fogyasztó ugyanannál a szolgáltatónál marad – mondta az alelnök. 

Maros megyében a legtöbb fogyasztónak az Electrica szolgáltat villanyáramot. A fogyasztók a villanyszámlával együtt megkapják a cég árajánlatait – természetes, hogy az Electrica más cég ajánlatait nem „reklámozza” –, más szolgáltatók árajánlatainak böngészése a fogyasztóra hárul. Az Electrica ügyfelei augusztus 31-ig kell megkössék az új szerződést, amelynek nyomtatványát a számlával együtt megkapják. 

A 6–8 hónapos átmeneti időszakban a fogyasztók az általános szolgáltatói árból kedvezményt kapnak, ami azt jelenti, hogy nem a magasabb általános szolgáltatói árral számláznak, hanem ennél jobb, szabadpiaci árral. Ez a különbség látható helyen fel lesz tüntetve a számlán, hogy szemléltesse a fogyasztóknak, mit jelent, ha az általános szolgáltatói piacról áttérnek a szabadpiacra, s hogy ez milyen megtakarítást eredményez.