2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egyharmaduk lemondott a vizsgáról

Tegnap eredményt hirdettek a meghatározatlan időre szóló (tituláris) pedagógusi állások betöltésére szervezett versenyvizsgán, amelynek írásbeli próbája július 17-én zajlott. Megyénkben városon és falun összesen 190 katedrára vártak jelentkezőket. 

Bár 959-en jelezték szándékukat a versenyvizsgán való részvételre, végül 668-an írták meg a dolgozatot abból a tantárgyból, amelynek oktatására pályáznak. Amikor kiderült, hogy mindazok, akik nem érnek el ötösön felüli átlagot, egy évig nincs amit keressenek az oktatásügyben, 71-en magyarázat nélkül nem mentek el vizsgázni, 154-en személyes okokra, hárman betegségre hivatkoztak, egy pedagógust pedig kizártak – tájékoztatott Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes. Az eredmények változóak, az 1,30-tól a 10-ig minden jegy megtalálható, ötös alatt, de hetes, nyolcas fölött is. Az írásbelin 301-en írták meg a szükséges hetes általánost, ami nem garancia arra, hogy a választás során minden üres állást betöltenek. 

A városi és városok környéki falvakban levő helyek feltételezhetően hamar elkelnek, de a távolabbi, nehezebben megközelíthető településekre feltehetően az ötös fölötti jegyet elért pedagógusok közül kerülnek ki a helyettesítők. 

Fotó:   Nagy Tibor