2021. január 17., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bővítési és minőségfejlesztési beruházás zajlik

a Danubius Health Spa Resort cégcsoport harmadik szovátai szállodájánál. A munkálatokat az év végéig be is fejeznék.

Decemberben kezdődött el a szovátai Bükk (Făget) szálloda korszerűsítése, hogy a „lelakott”, eddig kétcsillagos épületet háromcsillagossá minősítsék át. A rég tervezett beruházáshoz tavaly láttak hozzá, az egykor a gyógykezelésre érkezőket kiszolgáló, „tömegszállodaként” működő hotelt szeptemberben bezárták, kiürítették, és elkezdődtek a munkálatok. A kivitelezésre kiírt versenytárgyalást egy helyi cég nyerte meg, ugyanaz, amelyik öt évvel ezelőtt a Fenyő szálloda korszerűsítésére is megbízatást kapott. A kivitelezési szerződés 16 hónap, de már idén december 1-jére szeretnék átadni az épületet.

A beruházás nemcsak minőségi fejlesztést jelent; a szállodát saját gyógyászattal és wellnessrészleggel is ellátják, ahol édes- és sós vízű medencék állnak majd a vendégek rendelkezésére. Itt is a hagyományos szovátai kezeléseket alkalmazzák, mint a sós fürdő, masszázs, elektromos, iszap- és paraffinkezelés, a sós vizet és az iszapot a Medve-tóból nyerik. A Danubius csoport 2000-ben három szovátai szállodát vásárolt meg, és elkezdte felújítani, a Szováta négy-, a Fenyő háromcsillagos minősítést szerzett azóta, de a strandokon is végeztek fejlesztéseket. Az idei évben a cég az említett két szállodában fogadja a vendégeket, hiszen a Bükk teljes évben zárva lesz.

Az újabb beruházás nemcsak az eddigi minőség miatt vált időszerűvé, a gazdasági mutatók is indokolttá tették. Egyik évértékelő sajtónyilatkozatában Fülöp Nagy János, a cégcsoport szovátai vezérigazgatója igen sikeresnek nevezte a tavalyi esztendőt, amely tízmillió eurós bevételt hozott. Az év első két hónapjában főleg moldáv és orosz turisták érkeznek, de tavasszal is jó volt a foglaltsági szint, ám a jól induló nyári idényt megtörte július, amikor foglaltságuk viszonylag jó volt, de a kedvezőtlen időjárás miatt a strandokon komolyabb bevételkieséseket tapasztaltak. Augusztusban az idény ismét helyreállt. 

A tavaly érvénybe lépett üdülési utalványok is megtették a hatásukat, és a szeptember-novemberi „extraszezon” alatt rekordot döntöttek a szállodák foglaltságával: amíg máskor a kihasználtsági fok 55-65 százalékos volt, a tavaly ugyanabban az időszakban elérte a 85 százalékot, novemberben pedig a 90-et is. Ilyen mutatókat csupán 1981-ben, a szocialista érában jegyeztek Szovátán.

Tavaly év végén elkezdődött az épület felújítása és bővítése, amit idén decemberig be is fejeznének
Fotó: Gligor Róbert László